Home Gospodarstvo O gospodarenju šumama i vodama odlučivat će i građani

O gospodarenju šumama i vodama odlučivat će i građani

PODIJELITE

Danas je u Velikoj Gorici predstavljen projekt ”Participativno upravljanje prirodnim resursima” u kojem sudjeluju Grad Velika Gorica i udruge DOOR, ODRAZ, ZMAG i Udruga gradova. Cilj projekta je osnovati radnu grupu, odnosno uspostaviti model unutar kojeg će građani u suradnji sa gradskom vlasti kontinuirano sudjelovati u upravljanju prirodnim resursima.

-Fokus nam je osnivanje radne grupe koja će na području grada okupiti predstavnike građana, civilnih udruga i ostalih subjekata koji će na razini te radne skupine raspravljati o pojedinim temama upravljanja prirodnim resursima i razvojem tih lokalnih politika upravljanja prirodnim dobrima.-rekao nam je Marko Ružić, savjetnik za zaštitu okoliša u Gradskoj upravi.Ekologija, Ružić, održivi razvoj prilog

Projekt će trajati dvije godine, a sastojat će se od radionica, seminara, kongresa, izrade edukativnih i promotivnih materijala. Bogatstvo šuma i voda na području Gorice bio je povod da se upravo ovdje započne ovakav projekt, otkrio nam je Marko Ercegović iz Udruge gradova.

-Gorica ima velika prostranstva šuma i vodna dobra i to nam se činilo ispravno da formiramo projekt i da tu pokušamo napraviti određene organizacijske pomake kako bismo uključili građane u rad sa gradskom upravom.-rekao je Ercegović.

Predstavljanje ovoga projekt dio je trodnevne konferencije o Dobroj ekonomiji koji sutra počinje u Zagrebu, a na koju stižu i brojni gosti iz inozemstva. Dražen Šimleša iz ZMAG-a istaknuo je kako je svijest o očuvanju okoliša i vođenju dobre ekomonije sve raširenija.Ekologija, Ružić, održivi razvoj prilog_1

-Ljudi shvaćaju da ovaj sustav koji danas imamo, kako god ga nazivali, nije održiv, nije pravedan i nije dugoročan. Problem je da nam nedostaju konkretne alternative. Kroz dobru ekonomiju mi se manje bavimo teorijom i kritikom postojećeg sustava te ljudimo predstavljamo postojeće modele, bavimo se konkretnim rješenjima, dakle ono što već postoji danas u svijetu i u Hrvatskoj.-rekao nam je Šimleša.

Projekt ”Participativno upravljanje prirodnim resursima”je vrijedan 208 tisuća eura, a sa 85% sredstava sufinanciran je europskim novcem, dok ostatak pokrivaju partneri.