Home Izdvojeno O evakuaciji odlučuju isključivo stanari

O evakuaciji odlučuju isključivo stanari

PODIJELITE

Načelnik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos stanovnike je upozorio da budu oprezni sa strujom.

KONTROLIRAJTE UTIČNICE

– Pozivamo sve građane kojima voda ulazi u kuću da vode računa na mogućnost kratkog spoja. Ako imate utičnicu nisko, voda može izazvati kratki spoj i može doći do tragedije. Djelatnici Elektre obilaze teren i provjeravaju stanje s električnim instalacijama. Nemaju sve kuće osigurače – upozorio je Kos.

Na naše pitanje hoće li doći do evakuacije stanovništva Čičke Poljane u slučaju veće poplave, Kos je rekao kako o napuštanju vlastitog doma odlučuju isključivo stanari.

ROMI SE NISU ŽELJELI EVAKUIRATI

– Evakuacija ovisi o svakom mještaninu. Imali smo već slučaj prošloga tjedna u Petrovini gdje smo željeli evakuirati cijelo romsko naselje, ali oni to nisu željeli pa su ostali i dalje u svome domu – ističe Kos.

U slučaju potrebe za evakuacijom građanima su i dalje osigurana dva prihvatna centra – u OŠ Vukovina i u sportskoj dvorani u Velikoj Gorici.

Kos je ponovno apelirao na mještane da podignu stvari u svojim domovima i budu u stanju pripravnosti. Za starija domaćinstva osigurani su i timovi koji će pomoći u sklanjanju stvari.

PRESUDNE TRI LOKACIJE

Iz Hrvatskih voda kažu kako je nemoguće prognozirati što nas očekuje idućih dana.

Na stanje u Čičkoj Poljani utječu tri lokacije. Vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici, onaj na ušću Odre i Kupe u Veleševcu te vodostaj u Sisku na ušću Save i Kupe. Vodostaj u Jamničkoj Kiselici od 14 sati pada 2 cm po satu i u 18 sati je iznosio 643 cm. Počeo je stagnirati i vodostaj na ušću Save i Kupe u Crncu kod Siska gdje je u 18 sati izmjereno 769 cm. Jedino raste vodostaj na sifonu Odra.

CENTIMETAR SVAKA TRI SATA

– Bilježimo blagi porast vodostaja na sifonu Odra, u 18 sati je iznosio 333 cm. U prosjeku je to centimetar svaka tri sata. Kako će se sve to odraziti na stanje u Čičkoj Poljani vidjet ćemo tek sutra. Ne postoje točni pokazatelji kojima bi mogli prognozirati – kaže Kruno Plentašić iz Hrvatskih voda, rukovoditelj branjenog područja Velike Gorice.

NASIP U PLANU

– U fazi je priprema projektne dokumentacije za izradu obuhvatnog nasipa sa crpnom stanicom od Veleševca do mjesta Suša na granici sa Sisačko-moslavačkom županijom. Nasip je dug 5-7 kilometara. Nasip se može napraviti u godinu dana, ali riječ je o milijunskim iznosima – napominje Plentašić.