Home Vijesti NOVI ZAKON Obavezne kacige za romobile, nema više ni slušalica

NOVI ZAKON Obavezne kacige za romobile, nema više ni slušalica

PODIJELITE

Ovih dana na snagu su stupila nova pravila ponašanja u prometu, prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja uvode novu zakonsku regulativu, a kako bi se postigla veća sigurnost i omogućila praktičnija vožnja.

Zakonski se prvi put regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikala, segwaya i sličnih vozila, koji su svrstani pod zajednički naziv- osobno prijevozno sredstvo.

Ako nemaš kacigu- ne smiješ na romobil

Vozači električnih romobila od sada moraju koristiti zaštitne kacige, a ako električni romobil ne odgovara postavljenim zakonskim uvjetima-ne smije na javnu površinu.

“Osobno prijevozno sredstvo je vozilo koje nije razvrstano niti u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg je mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.)”. Ostaje pitanje, što će biti s 200 romobila koji su stigli u Goricu, koji su u svakodnevnoj uporabi, a za koje nisu nabavljene zaštitne kacige?

Zabrana vožnje sa slušalicama na ušima

Vozači romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava kao i vozači bicikala ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice (slušajući glazbu ili bilo kakav drugi program), bilo što čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

U slučaju kršenja zakona, novčana kazna je 300 kuna.