Home Gospodarstvo NOVE MJERE COVID potvrde za državne službe, ograničavaju se okupljanja..

NOVE MJERE COVID potvrde za državne službe, ograničavaju se okupljanja..

Još šira primjena COVID potvrda nije isključena... Donosimo što se sve mijenja

PODIJELITE
Foto: pexels/eudigitalnacovidpotvrda.hr

Kako je bilo najavljivano, danas je Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio javnosti nove mjere u borbi protiv pandemije. Konkretno, u neke institucije neće biti moguće ući ukoliko ne posjedujete COVID-potvrdu. Od 15. studenog širi se upotreba COVID potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od 6. studenog se dodatno ograničavaju okupljanja, objavio je Stožer civilne zaštite…

Ograničavaju se okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojemu sudjeluju samo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom.

Pooštravaju se mjere za održavanje svih događanja gdje će uz digitalnu potvrdu za sudjelovanje biti obvezno korištenje medicinske maske. I dalje je na snazi mjera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne covid-potvrde.

Sva okupljanja mogu trajati do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Svi sudionici moraju imati covid-potvrde.

Covid potvrde će se uvesti i za državne i javne službe. U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja covid-potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti, a ova će se mjera uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenog, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.

Ukoliko se situacija ne poboljša od 4. siječnja, Božinović je naglasio mogućnost uvođenja potvrda kojima bi se verificirao status samo osoba koje su cijepljene ili koje su preboljele koronu.