Home Izdvojeno Nova zbrka oko besplatnog pokaza

Nova zbrka oko besplatnog pokaza

PODIJELITE

13. siječnja 2014. počinje novo školsko polugodište i ponovno su na vidiku problemi s besplatnim prijevozom za srednjoškolce.

UGOVOR NIJE POTPISAN

U rujnu su, podsjećamo, učenici morali kupiti pokaz za javni prijevoz, iako je prijevoz za njih trebao biti potpuno besplatan. Cijela se priča ponavlja jer ugovor Županije i Grada Zagreba kao osnivača srednjih škola te prijevoznika još nije potpisan i pitanje je hoće li biti u idućih tjedan dana.

Velikogorički pročelnik za društvene djelatnosti Zvonko Kunić potvrdio nam je kako se ponavljaju problemi sa subvencioniranjem prijevoza srednjoškolaca.

ČEKA SE NOVAC DRŽAVE

–  Provjerio sam u ZET-u i doznao da zasad nisu potpisani ugovori između osnivača srednjih škola i prijevoznika zbog toga što prijevoznicima nisu plaćene usluge prijevoza za prošlu godinu  –  kaže Kunić.

Besplatan prijevoz realizira se nakon što Vlada Republike Hrvatske putem resornog Ministarstva osnivačima uplati 75 posto subvencioniranog novca, a ostatak Grad Velika Gorica iz kojeg ističu kako su oni svoj dio posla učinili.

–  Odlukom gradonačelnika Dražena Barišića Grad Velika Gorica će svojim srednjoškolcima sufinancirati 25% iznosa cijene mjesečne učeničke karte, za prijevoz ZET-om i Hrvatskim željeznicama. Kako Vlada Republike Hrvatske financira 75% cijene mjesečne učeničke karte, to znači da je osiguran besplatan prijevoz za velikogoričke srednjoškolce  –  stoji u priopćenju Grada.

Prijevoz velikogoričkih srednjoškolaca tako je za sada subvencioniran samo s 25 posto. Ako u idućih tjedan dana država osnivaču srednjih škola uplati preostalih 75 posto subvecija, uslijedit će potpisivanje ugovora s prijevoznicima i učenici će na prodajnom mjestu prijevoznika moći podići potpuno besplatni pokaz. To je, međutim, za sada neizvjesno.

–  Sve dok im se ne plati dug iz prošle godine, prijevoznici ne žele potpisati novi ugovor, barem su mi tako rekli u ZET-u  –  ističe Zvonko Kunić koji napominje kako se ponovno javlja problem s realizacijom besplatnog prijevoza za srednjoškolce.

FINANCIJSKI IZDATAK

U slučaju da na vrijeme ne dođe do sporazuma, kao što je to bio slučaj u rujnu prošle godine, srednjoškolci će ponovo morati kupiti pokaz koji će im biti refundiran tek nakon potpisivanja potrebnog ugovora osnivača i prijevoznika. To je mnogim obiteljima veliki financijski izdatak, na što nas je još u rujnu upozorila učenica trećeg razreda velikogoričke Ekonomske škole Ivana Đurašin, čija je prijateljica za pokaz na relaciji Suša-Velika Gorica trebala platiti čak 650 kuna.

Ako se opet dogodi ovakav scenarij, sačuvajte račun jer bez njega nećete dobiti povrat novca.