Home Izdvojeno Neka svečanosti počnu!

Neka svečanosti počnu!

PODIJELITE
Festival antike ”Dionizijske svečanosti” i ove će godine vladati Andautonijom, večeras i sutra poslijepodne sve će biti u znaku staroga Rima. Program za posjetitelje počinje u sutra, 10. rujna oko 13 sati i trajat će sve do 20.30 sati. U tri navrata prikazivat će se gladijatorske borbe koje su organizirane u suradnji sa školom gladijatora “Spectacula Gladiatoria” iz Pule, zaigrat će se antički nogomet i balote te će biti predstavljen hrvatski konj Posavac, kao i povijest konja i način na koji su ih koristili Rimljani.

Na rimskoj tržnici posjetitelji će moći vidjeti čime su sve Rimljani nekada trgovali – od voća i povrća, meda, vina do raznim drvenih predmeta. Za raznoliku ponudu pobrinuti će se lokalni OPG-ovi i gospodarstvenici iz LAG-a Zrinska gora-Turopolje. Raznolik program upotpunit će i vožnja trijumfalnim kolima, moći ćete gađati iz luka i strijele te vidjeti kako rade kovači, lončari i klesari.Dionizijske-svecanosti-2015-rasljePosjetitelji će imati priliku vidjeti i vojni logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska, kao i upoznati život legionara, isprobati njihove ležajeve u šatorima, iskušati oklope, mačeve, štitove, koplja te gađati lukom i strijelom. Bit će tu još i natjecanja u pečenju patke na ražnju, gurmanskih radionica na kojima će se na tipičan antički način pripremati jela prema ”rimskoj kuharici” koja će gosti i posjetitelji imati priliku kušati. Na jelovniku je predviđen šaran na rašljama, rimski gulaš, pečena šunka u kruhu i odojak na ražnju, a od poslastica Globi, te Conditium Paradoxum – rimsko desertno vino.Dionizijske-svecanosti-2015 trbusni plesacice

Izviđači TUR-a, gladijatori iz Pule i Aqua bikeri iz Varaždinskih Toplica okupili su se već danas u Ščitarjevu. Ondje su podignuli logor i šatore u kojima će prenoćiti te održati školu gladijatora i pripremiti se za glavnu svečanost.