Home Izdvojeno Nedostatak sudaca ili prebacivanje loptice? Županijski sud u Velikoj Gorici vratio slučaj...

Nedostatak sudaca ili prebacivanje loptice? Županijski sud u Velikoj Gorici vratio slučaj Vrhovnom

PODIJELITE

Iako je Vrhovni sud Republike Hrvatske slučaj Mustač vratio velikogoričkom Županijskom sudu na ponovno odlučivanje, predmet se u Velikoj Gorici nije dugo zadržao. Vraćen je pošiljatelju pa će zahtjev za izručenje Zdravka Mustača razmatrati neki drugi sud. Županijski sud u Velikoj Gorici u siječnju je, naime, odbio izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj, koja ga traži zbog sumnje da je 1983. godine sudjelovao u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Na odluku se žalila udovica Gizela Đureković te je Vrhovni sud prihvatio njezinu žalbu i ukinuo rješenje suda.

ZELJKO: POSTOJE STVARNI RAZLOZI

Predmet je na ponovno odlučivanje vraćen sucu i glasnogovorniku Županijskog suda u Velikoj Gorici Anti Zeljku koji pak pošiljatelju poručuje kako je njihov sud spriječen u postupanju te mu ga vraća natrag.

– Nakon što je po ukidanju, spis predmeta raspoređen u rad drugom sucu – predsjedniku vijeća, a zbog spriječenosti postupanja ovoga suda, isti je proslijeđen Vrhovnom sudu Republike Hrvatske radi prenošenja nadležnosti, odnosno, određivanja drugog stvarno nadležnog suda – kaže Zeljko ističući kako postoje stvarni razlozi koji taj sud sprječavaju da postupa u predmetu.

– Od pet sudaca koliko ih radi na kaznenim predmetima, jedan sudac je već sudjelovao u tom predmetu kad je Mustaču odredio istražni zatvor, a tri su bila u izvanraspravnom vijeću. Godišnjim rasporedom poslova za 2014. godinu određeno je da će na kaznenim predmetima raditi suci A.H., G.P., Lj.B., J.K. i A.Z., a kako je o prijedlogu za određivanje istražnog zatvora odlučivala istražna sutkinja A.H., a članovi izvanraspravnog vijeća su bile su sutkinje J.K., G.P. i Lj. B., spis predmeta je raspoređen u rad sucu A.Z., te bi preostala dva člana izvanraspravnog vijeće trebalo potražiti između građanskih sudaca – stoji u priopćenju glasnogovornika i suca velikogoričkog Županijskog suda Ante Zeljka.

VRBETIĆ: VELIKOGORIČKI SUD POGREŠNO ZAKLJUČIO

U rješenju Vrhovnog suda, kojeg potpisuje predsjednica sudskog vijeća Vesna Vrbetić, piše kako je Županijski sud u Velikoj Gorici pogrešno zaključio da udovica ubijenog nema položaj oštećenika.

– Argumentacija prvostupanjskog suda nije prihvatljiva, jer prvostupanjski sud nije s dovoljno pozornosti konkretni slučaj sagledao u svjetlu svih relevantnih propisa, zbog čega je pogrešno zaključio da žaliteljica nema položaj oštećenika, pa onda i pravo na podnošenje žalbe u postupku predaje po europskom uhidbenom nalogu – među ostalim stoji u rješenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojeg u cijelosti pročitajte OVDJE.