Home Kultura Ne propustite ovaj kazališni biser: “Djevojčica sa šibicama” u Dvorani Gorica

Ne propustite ovaj kazališni biser: “Djevojčica sa šibicama” u Dvorani Gorica

Emotivno putovanje kroz priču Hansa Christiana Andersena

PODIJELITE

Ove nedjelje u Dvoranu Gorica stiže Gradsko kazalište Žar ptica s hit predstavom za djecu stariju od sedam godina. Riječ je o dobro poznatoj priči Hansa Christiana Andersena koja je na svakoga od nas ostavila traga – “Djevojčica sa šibicama”.  Andersenova Djevojčica sa šibicama, ostavljajući nas sjećanjem na djetinjstvo oblikovano suzama, postavlja pitanje odluke autora da junakinji dodijeli tako tragičnu sudbinu. Andersen, majstor literarnog ruha, ispisao je ovu priču koja i danas izaziva duboko suosjećanje. Priča o odrastanju siromašnog djeteta u dobu Industrijske revolucije, s neizbježnim posljedicama koje prate takav životni put – od obiteljskih do društvenih i prirodnih – izgleda iznimno relevantna i u današnjem kontekstu, gdje se ljudske karakteristike poput predrasuda, strahova i osuđivanja čini da su ostale nepromijenjene.

Unutar nemilosrdnog kapitalizma koji oblikuje suvremeno društvo, ova izvedba postavlja ogledalo pred publiku, potičući ih na razmišljanje o vlastitoj prirodi i društvenim dinamikama.

U adaptaciji i režiji Tamare Damjanović, ova emotivna predstava trajat će 45 minuta i namijenjena je publici starijoj od sedam godina. Glavne uloge tumače Vini Jurčić, Amanda Prenkaj, Ivan Simon, Berislav Tomičić, Dunja Fajdić i Ante Krstulović, uz dramaturšku i adaptacijsku pomoć Tamare Damjanović. Scenografkinje Sheron Pimpi-Steiner i Ivana Živković, te kostimografkinja Marita Ćopo, doprinose vizualnom doživljaju predstave, dok je scenski pokret povjeren Selmi Sauerborn. Glazbu potpisuje Katarina Ranković, a oblikovanje rasvjete i videoprojekcija djelo je Luke Matića, uz kreativno rješenje vizuala Mare Milin.

Predstava je na rasporedu ove nedjelje, 19.11.2023. godine u 17 sati. Ulaznice su dostupne po cijeni od 5,50 € ili 41,44 kn.