Home Izdvojeno Naučite kuhati tradicionalna jela Turopolja

Naučite kuhati tradicionalna jela Turopolja

PODIJELITE

Etno udruga Kurilovec pripremila je bogat program za ovaj vikend. Članice udruge u subotu će održati radionicu ‘Kuruza naša pobrana, najzdravejša rana’ na kojoj će posjetitelji moći naučiti kako pripremiti domaći kruh, zlevanku, bazlamaču, prostaču, salenjake, paprenjake, kukuruzne i bijele žgance s tropom, gibanice i štrudle.

Radionica će se održati u subotu, 24. listopada, u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica s početkom u 10 sati.

JESEN U KURILOVCU

U Vatrogasnom domu u Kurilovcu, u nedjelju će se održati manifestacija ‘Jesen u Kurilovcu’ na kojoj će domaćini na jedan dan oživjeti tradiciju i običaje svoga kraja. Tema ovogodišnjih Jeseni je tradicionalna svadba, odnosno svadbeni običaji u prvoj polovici prošlog stoljeća.

Uz građansku nošnju koja se nosila u Kurilovcu, bit će postavljene fotografije s vjenčanja iz vremena između dva rata, a za glazbenu kulisu pobrinut će se najstariji Kurilovčani koji će svirati glazbu karakterističnu za svadbe iz tog razdoblja.

Kurilovčanima i njihovim gostima predstavit će se Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje svojom predstavom ‘Treća sreća’. Radnja predstave odvija se u domu za starije osobe i prati ljubavne zavrzlame u koje upadaju korisnici doma i osoblje.

U 14 sati održat će se blagoslov kruha i plodova zemlje.