Home Gospodarstvo Natječaj za mjere informiranja i promociju poljoprivrednih proizvoda

Natječaj za mjere informiranja i promociju poljoprivrednih proizvoda

PODIJELITE
Foto: Pixabay

Europska komisija donijela je novi poziv za podnošenje prijedloga za mjere informiranja i promocije poljoprivrednih proizvoda. Ukupna vrijednost natječaja na području cijele Europske unije iznosi 133 milijuna eura. Cilj je mjera informiranja i promocije podizanje svijesti o poljoprivrednim proizvodima Europske unije, povećanje konkurentnosti i potrošnje, podizanje svijesti o sustavima kvalitete EU, povećanje tržišnog udjela i ponovno uspostavljanje redovitih tržišnih uvjeta u slučaju poremećaja na tržištu. Politika se promocije odvija pod motom “Uživajte, to je iz Europe”.

Financijski doprinos Europske unije jednostavnim programima na unutarnjem tržištu iznosi 70% prihvatljivih rashoda, a u trećim zemljama iznosi 80 % prihvatljivih rashoda. Preostale rashode snose isključivo organizacije predlagateljice. Stopa sufinanciranja za programe u kojima sudjeluje više korisnika na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama iznosi 80 % prihvatljivih troškova. Nova revidirana pravila, sa širim opsegom mjera i bitno većim proračunom trebala bi djelovati na otvaranje novih tržišta bilo na unutarnjem tržištu Europske unije ili na tržištima trećih zemalja. Pojam “treće zemlje”, gdje god ga vidite, odnosi se na državu koja nije članica Europske unije.

Podnositelji prijave moraju biti trgovinske ili međutrgovinske organizacije na razini Republike Hrvatske ili Europske unije, sektorske organizacije ili skupine, priznate proizvođačke organizacije ili udruženja proizvođačkih organizacija. Potpora se dodijeljuje za više-manje sve poljoprivredne proizvode osim duhana. Radi se o životinjama ili proizvodima od životinja, mlijeku i mliječnim proizvodima, drveću, bilju i biljnim proizvodima, kavi, čaju, žitaricama, masti, ulju, šećeru itd. Popis možete naći ovdje (.pdf, str. 331-333) i na stranicama Ministarstva, gdje je objavljen prilog dodatnih proizvoda koji se uvrštavaju i gdje se nalaze sve informacije za prijavu na Natječaj.

Rok za prijavu na natječaj je 20. travnja 2017.