Home Izdvojeno Nastupi KUD-ova u počast Vojku Miklaušiću

Nastupi KUD-ova u počast Vojku Miklaušiću

PODIJELITE

Završili su i 19. Vojkovi dani u Donjoj Lomnici. KUD ‘Nova zora’ za subotu je pripremio bogati kulturno-umjetnički program u kojem su nastupila četiri Kulturno umjetnička društva. Nastupali su HSPD ‘Podgorac’ iz Gračana, KUD ‘Dučec’ iz Mraclina, KUD ‘Stari grad’ iz Lukavca i KUD ‘Nova zora’. Publika je s oduševljenjem pratila nastupe u Društvenom domu Donja Lomnica. Glavna atrakcija bili su dječji nastupi koji su izazvali osmijehe na svakom licu. Domaćini manifestacije su tradicionalno bili KUD Nova Zora iz Donje Lomnice.

vojkovi-dani-lomnica-10.jpg

– KUD je osnovan 1919. godine i najstariji je u Turopolju. Brojimo preko 100 članova s kojima smo nastupali širom Europe i diljem cijele Hrvatske. Sudjelujemo na puno natjecanja pa smo tako prošle godine bili prvi u županijskoj smotri no bez obzira na to, najviše smo ponosni na priznanje Grada Velike Gorice. Sada nas očekuje festival u Barceloni. –  ispričao nam je Mijo Jakunić, član KUD-a Nova Zora.

Vojko Miklaušić bitna je osoba za Donju Lomnicu i čitavu kulturnu baštinu Turopolja. Već rane 1935. godine obnavlja mješovito pjevačko društvo ‘Nova zora’. Neke od bitnih dijelova kulturne baštine koje je sačuvao prikazuju se i danas. Zapisao je običaje kao što su Jurjevo, Dolženica, Božić, Uskrs i Martinje. Zahvaljujući Vojku, Lomnica ima veliku etnografsku zapisanu glazbenu baštinu.

vojkovi-dani-lomnica-klinci-3.jpg

– Moja svekrva i on su bili vodeći par. Trenutno je obitelj velika, Vojkova kćer je u redu Majke Terezije, jedan od sinova je franjevac. Sinovi su su odselili iz Hrvatske ali imaju svoju djecu, a jedan sin od njih je nažalost umro. Uvijek želimo okupiti cijelu obitelj na ovoj manifestaciji. Lomnica je s gospodinom Miklaušićem dobila puno, zato mu i vraćaju za uslugu svake godine. – rekla nam je Jasna Kosović, obitelj Vojka Miklaušića.

vojkovi-dani-lomnica-72.jpg

Ova manifestacija obilježava se u spomen i znak zahvalnosti zborovođi KUD-a Nova Zora, koji je sačuvao kulturnu baštinu Lomnice i Turopolja u knjizi Plemeniti puti. Te pjesme se prenose s koljena na koljeno i kako se ne bi izmijenile, Vojko ih je sve originalno zapisao. Ova manifestacija uz Dan Svetog Bartola, takozvano ‘Bartolovo’, pokazuje koliko Lomničani brinu i cijene svoju kulturnu baštinu.

[print_gllr id=33200]