Home Gospodarstvo Nastavljaju se prepirke oko visokih cijena grijanja na relaciji SDP – HDZ

Nastavljaju se prepirke oko visokih cijena grijanja na relaciji SDP – HDZ

PODIJELITE

Problem visokih cijena grijanja godinama je goruće pitanje u Velikoj Gorici. Upozoravali su na to i vladajući i oporba zadnjih dana, a jutros je SDP održao i konferenciju za medije. U međuvremenu je stiglo i priopćenje HDZ-a koje vam u cijelosti donosimo na kraju ovog teksta.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Horvat prozvao je vladajuće da ništa ne čine po pitanju smanjenja visokih cijena grijanja koje građani dobivaju te da gradonačelnik već sedam godina samo daje obećanja, ali da rješenja i dalje nema. – Problem velikih i astronomskih cijena grijanja leži u skupom energentu. Sedam godina slušamo iste priče i obećanja – rekao je Horvat.SDP katalenac horvat fabijančić 1Podsjetio je da najveći problem stvaraju izdvojene mini toplane kojih je u gradu čak 13 i koje koriste, kako je rekao ”enormno skupo loživo ulje”. Još je jednom istaknuo da građani u Velikoj Gorici plaćaju 47 posto veću cijenu grijanja od Zagrepčana te je naglasio da razdjelnici nisu uštednici te da oni samo razdjeljuju energiju, ali ju ne štede.

– Problem centralnog toplovodnog sustava je problem koji se počeo rješavati još 2003. godine kada je tadašnji gradonačelnik Ivan Šuker digao kredit od 22,5 milijuna kuna i na taj način htio plinoficirati Veliku Goricu i ostatak Turopolja. Tu ideju naslijedio je gradonačelnik Tonino Picula. On ju je nadograđivao i osnovano je trgovačko društvo ”VG Plin”, koje je trebala biti distributer, no projekt je naprasno prekinut kada je došao gradonačelnik Barišić. Danas imamo situaciju da nakon što je Barišić sedam puta aneksirao ugovor, Zagrebačka županija provodi natječaj i Gradska plinara Zagreb, koja je do tada obavljala tim aneksima ugovora distribuciju plina na području Velike Gorice i Turopolja, dobiva taj natječaj. Taj natječaj dobiva zbog jedne stvari, a to je što je u njoj pisalo da postoji razvojna komponenta plinofikacije Velike Gorice i Turopolja, no mi smo u tom dokumentu pronašli jednu veliku neistinu, a to je da se područje Plesa plinoficira, a ono je plinoficirano još 2010. godine od strane Tonina Picule – ispričao je Horvat.

SDP katalenac horvat fabijančić 2Upitan vidi li rješenje za smanjenje računa grijanja koje građani priključeni na HEP Toplinarstvo dobivaju, ponudio ih je nekoliko.

– Rješenje jeftinijeg grijanja leži u tehnologijama 21. stoljeća. Velika Gorica je šesti grad u Hrvatskoj i najmoderniji grad Zagrebačke županije, ali to nije vidljivo. Rješenja ima nekoliko. Hoće li se nastaviti s modernizacijom toplinskih stanica i prebacivanjem na plin, ulaganjem u infrastrukturu toplovodnih sustava koji su zastarjeli jer je tu prosječni gubitak dok dođe do krajnjeg korisnika 14%, dok je prosjek u EU 8%, hoće li se napraviti dvije velike kogeneracijske toplane ili jedna velika kogeneraciju koja će omogućiti razvoj grada. Postoje studije da se koriste obnovljivi izvori energije poput solarnih panela koji će omogućiti energetski učinkovito grijanje. Mislim da smo dio Europe i moramo biti progresivni i pokretači razvoja i investicija.

Što se tiče kogeneracijske elektrane na drvnu sječku, u koju je htjelo investirati HEP Toplinarstvo, Horvat je podsjetio da je SDP bio protiv predložene lokacije, ali ne i protiv samog projekta.

PRIOPĆENJE HDZ-a Velika Gorica

HDZ: SDP izglasao zakon koji Goričanima donosi visoke račune

I ove zime HEP toplinarstvo šokiralo je Velikogoričane iznimno visokim računima za grijanje. Na žalost, posljedica je to sramotne i nepravedne odluke SDP-ove Vlade Zorana Milanovića koja je gradovima, pa tako i Velikoj Gorici, oduzela pravo odlučivanja o cijeni grijanja, prepustivši građane samovolji HEP Toplinarstva.

Sada se gorički SDP probudio i počeo „pametovati“ o visokim računima, za koje krivicu snose upravo oni. Dokaz tome je da do sada s niti jednim direktorom HEP-a nismo uspjeli postići dogovor i pomak na bolje.

-HDZ će se boriti za Goricu i dalje, i sigurni smo da ćemo s novim direktorom HEP-a i novom Vladom pronaći rješenje za naše Velikogoričane. Borit ćemo se za to, kao što smo se izborili i za energetsku obnovu zgrada, u kojima je sada smanjenja cijena grijanja, a ne kao SDP doći pred izbore i baviti se populizmom, poluistinama i obmanama. Žao mi je da nikada nemaju konkretna rješenja niti projekte za ovaj grad, već se od izbora do izbora bave kritiziranjem onih koji rade – istaknuo je predsjednik goričkog HDZ-a Krešimir Ačkar dodajući kako će se zalagati za centralizaciju sustava grijanja, o čemu je već bilo konkretnih razgovora, ali nažalost, dosadašnji direktori HEP-a nisu se pokrenuli s mrtve točke.

Od nove hrvatske Vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića očekujemo što žurnije zakonske izmjene i povratak prava gradovima da odlučuju, odnosno odobravaju promjene cijene toplinske energije, a od HEP-a očekujemo pravedne izračune i formiranje cijene koja će odgovarati realnim potrošnjama, a ne plaćanjima gubitaka te početak realizacije projekta centralizacije sustava.