Home Izdvojeno Narodni običaj ”moba” tema je ovogodišnjih Dana europske baštine

Narodni običaj ”moba” tema je ovogodišnjih Dana europske baštine

PODIJELITE

Moba je narodni običaj uzajamnog pomaganja u većim i složenijim radovima, i upravo je on izabran kao okosnica ovogodišnje manifestacije Dani europske baštine koja počinje 21. rujna u 18 sati otvorenjem izložbe ”Uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine”.

-Namjera organizatora je kroz predloženu temu prikazati i problematizirati odnos lokalne i stručne zajednice prema baštini, potaknuti lokalno stanovništvo da prepozna vrijednosti te da se aktivno uključi u revitalizaciju i očuvanje baštine.-poručili su organizatori iz Muzeja Turopolja.

KUD-ovi s područja Grada Velike Gorice organizirali su se u svojevrstan primjer suvremene mobe te zajedničkim radom i djelovanjem očuvali više drvenih tradicijskih objekata i oblikovali etnografski i turistički zanimljiva mjesta u svojim zajednicama. Izložba će kroz foto i tekstualan materijal prezentirati znanja o tradicijskoj gradnji i iskustva članova društva u ovoj zajedničkoj akciji obnove. Posebno zanimljiv dio izložbe je film o preseljenju jednog turopoljskog čardaka te film ”Od lana haljina tkana”.Branje lana KUD Novo Čiče - Stipo Duvnjak KVG (2)

Osim izložbe koja je otvorena do 14. listopada, održat će se i predavanje. -dr. sc. Tihana Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazat će  primjere ”Mobe” iz vremena naših očeva i djedova kako bi potakli današnje generacije mlađih naraštaja da kroz vidove neformalnog udruživanja rade na očuvanju i obnovi baštine u širem značenju riječi.-najavili su organizatori. Predavanje će se održati 22. rujna u 13 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, a namijenjeno je učenicima velikogoričkih srednjih škola.

u subotu 24. rujna od 14 do 19 sati u Donjoj Lomnici održat će se Otvoreni dan Kurije Modić Bedeković.

– Posjetiteljima će se omogućiti besplatno razgledavanje kurije Modić Bedeković uz stručno vodstvo zaposlenika Muzeja Turopolja, a članovi KUD-a ”Nova zora” uprizorit će svakodnevnicu života i poslova u kuriji. U 18 sati održat će se koncert ozbiljne glazbe na kojem će nastupiti profesionalni umjetnici koji žive i aktivno djeluju u lokalnoj zajednici. Koncertom će se dočarati zabavni i kulturni život kakav se odvijao u kuriji u 19. i početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada su u njoj stanovali vlasnici.-istaknuli su organizatori. Kurija Modić Bedeković

Osiguran je i polazak autobusa iz Zagreba u 14 sati, Trg I. Mažuranića 14 (ispred Etnografskog muzeja), stajanje kod Muzeja Turopolja u 14.35 sati. Povratak je predviđen u 19 sati, uz stajanje u Velikoj Gorici u 19.15 sati. Prijave se primaju na mail tzvg@tzvg.hr do 22. rujna.

Prijevoz autobusom osiguran je i za radionicu tradicijskih znanja potrebnih za obnovu graditeljske baštine: proizvodnja šindre, izrada pokrova od slame, tehnologija izrade živog vapna. Radionica će se održati 17. listopada od 10 do 15 sati, u Starom gradu Lukavcu.

Polazak je iz Zagreba u 9 sati, na Trgu I. Mažuranića 14 (ispred Etnografskog muzeja), a povratak je u 15.15 sati. Prijave se primaju do 10. listopada na mail danieuropskebastine@min-kulture.hr. noć muzeja turopolje muzej katarina-Sudionicima radionice uživo će biti približena tradicijska znanja i umijeća kao kulturna baština od nositelja Liste zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Majstori će donijeti stare alate i materijale te na zoran i slikovit način pokazati postupak rada.-najavili su organizatori.

Osim radionica, predavanja i izložbi, organizatori su pripremili i malu komunalnu akciju ”Moba” u koju se mogu uključiti građani, udruge, škole te lokalne i stručne institucije. Akcija se održava u petak 23. rujna u 9 sati u Vukovini u kuriji Alapić, a prijave za sudjelovanje primaju se do sutra na mail kultura@gorica.hr i danieuropskebastine@min-kulture.hr. Vukovina Velika Gospa djeca ljudi KVG KatD

Mala komunalna akcija raščišćavanja ovoga zapuštenog kulturnog dobra poduzima se s ciljem upoznavanja lokalne i šire zajednice sa stanjem ali i vrijednostima ovoga kulturnog dobra te potrebitosti provođenja hitnih mjera za njegov spas.

Organizatori manifestacije su Grad Velika Gorica, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Zagrebu, Muzej Turopolja, Gradska knjižnica Velika Gorica i KUD ”Nova zora”. Pokrovitelji su Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Turistička zajednica Grada Velike Gorice.

Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva