Home Gospodarstvo Na sjednici Županijske skupštine o proračunu, Fondu za obnovu grada i učeničkim...

Na sjednici Županijske skupštine o proračunu, Fondu za obnovu grada i učeničkim stipendijama

Govorilo se i o cijepljenju te energetskoj obnovi kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici

PODIJELITE

Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije prihvaćen je Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2020. godine, podržan je Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko- zagorske županije i Zagrebačke županije, a govorilo se i o učeničkim stipendijama, cijepljenju te energetskoj obnovi kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici.

U izvješću proračuna navedeno je da su za konsolidirani proračun ostvareni prihodi u iznosu od 493 tisuće kuna, što je 41,93% plana. Rashodi su 425 tisuća kuna što predstavlja 36,9% plana. Ovi podaci pokazuju da je, zbog smanjenja gospodarske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa, županijski dio proračuna ostvario 3,49% manje prihoda.

Skupština je podržala osnivanje Fonda za obnovu Grada u kojem će Zagrebačka županija vršiti sufinanciranje od 5%. Uz to, Zagrebačka županija će imenovati jednu osobu u Upravno vijeće Fonda koji će imati 9 članova. “Inače, prema podacima zaprimljenim od strane gradova i općina s područja Zagrebačke županije u potresu je oštećeno 500 objekata, a šteta se procjenjuje na 50 milijuna kuna.”, navode iz županije.

Uskoro natječaj za učeničke stipendije

Učenici i studenti uskoro mogu očekivati raspisivanje natječaja o dodjeli stipendija za ovu školsku godinu koja iznosi 1200 kn mjesečno za studente i 600 kn mjesečno za učenike.

Novost ove godine je da sudjelovanje na državnim/međunarodnim natjecanjima neće biti isključiv uvjet za dobivanje stipendije prema kriteriju izvrsnosti.

Aktualni sat s pitanjima iz cijele županije

Na samom početku sjednice s 23 glasa „protiv“, 5 „suzdržanih“ i 8 glasova „za“ odbačen je prijedlog kluba SDP-a da se u dnevni red uvrsti rasprava o predsjedniku Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo kakvi su gospodarski pokazatelji na području županije s obzirom na koronakrizu, u kojoj je fazi natječaj za bespovratne potpore poduzetnicima te planiraju li se dodatna sredstva za potpore.

Također, zanimalo ih je li bilo potrebno da se Županija odrekla prava sudjelovanja u Skupštini trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, u kojim će ljekarnama na području županije biti moguće cijepljenje protiv gripe te koliko je sredstava pripalo Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije iz projekta prekogranične suradnje „Utrka za život“. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na podršku predsjedniku Županijske skupštine, energetsku obnovu kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici i izgradnju Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok.