Home Izdvojeno NA KRIŽAJNE Izvorne priče i pjesme starih Gradića nepresušni izvor inspiracije

NA KRIŽAJNE Izvorne priče i pjesme starih Gradića nepresušni izvor inspiracije

PODIJELITE

Nekad se, pred današnjim društvenim domom, centrom Gradića, okupljalo i staro i mlado. Tu su se igrala djeca, crna petorka je svirala, susretali se susjedi i znanci, spominjale se babice… Jedna je išla od mljekara, jedna od meše, druga pak sa žetve…Bogati dani prepričavali su se „na križajne“. To narodno blago, priče i vesele pjesme zabilježila je, i od starijih mještanki i mještana (od kojih neki i nisu više među nama op.a) prikupila predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić. Sve je marljivo bilježila i na kraju uplela u splet izvorne folklorne točke kojom je KUD Gradići ove godine odnio pobjedu na gradskoj Smotri izvornog folklora.

Dajemo sve od sebe i publika to prepoznaje

„Točka je nastala prije osam godina i već smo je predstavili na nekoliko smotri, no svaki put kao da je izvodimo prvi put! To je struktura koja nema stroge koreografije, u izvedbu se uvijek svi unesemo jer ovdje nije bitno tko će kako ili gdje stati, kako će tko krenuti, ništa nije namješteno, sve je vrlo prirodno, opušteno, šaljivo. Dajemo sve od sebe i publika to prepoznaje“, govori nam Goga.
Točka „Na križajne“ zaživjela je prema kazivanjima starijih mještana Gradića, a obuhvaća sve zgode i nezgode kojih su se oni mogli prisjetiti. Bogata je šalama, doskočicama, pjesmom ali i kajkavskim dijalektom kojeg je posebno pohvalio član komisije Tvrtko Zebec.

Živopisni likovi i raznovrsni kostimi

Gradićani su na scenu doveli živopisne raznolike likove i interesantne kostime; bile su tu žene koje idu s mise, s potoka Lomnice, jedan je plemenitaš u mentenu, a njegova supruga u pisanki… „Svi su kostimi prilagođeni da se dočara život jedne manje sredine“, nastavlja Goga. Osim toga, na scenu su postavili i putokaze s nekadašnjim nazivima zemljišta odnosno ulica u Gradićima, a koje pamte još samo najstariji mještani, a jedini rekvizit od kojeg su na kraju odustali bila je- živa kokoš na sceni. No, i bez kokoši Gradići su oduševili i publiku i žiri, te će s Donjom Lomnicom i Veleševcem predstavljati Grad Goricu na Županijskoj smotri u lipnju u Zelini.

Koncerti, gostovanja, a kreće i podmladak tamburaša

A dok se pripremaju za smotru članovi ne miruju. S radom uskoro kreće podmladak tamburaša pod vodstvom Željka Grozaja, na Uskrsni ponedjeljak pripremaju koncert u crkvi u Gradićima, uz goste iz KUD-a Dučec i Vokalni ansambl Zlatne godine. Čeka ih i paljenje Jurjevskog krijesa 22.travnja, te skori nastupi u Mlaki i Odri. Nema odmora! Nakon pandemijske pauze Gradićani su jedva dočekali novi sezonu, probe, druženja, nove nastupe i izazove. Želimo im uspješnu sezonu i puno uspjeha na županijskoj smotri.

Foto: Foto Ljubek