Home Najave Na “Ivanje u Novom Čiču” stiže devet folklornih skupina, evo programa

Na “Ivanje u Novom Čiču” stiže devet folklornih skupina, evo programa

PODIJELITE

Posjetitelje 18. međunarodne smotre folklora “Ivanje u Novom Čiču” dočekat će topla ljetna večer ispunjena pjesmama i plesovima iz cijele Hrvatske i regije. Ova manifestacija, jedna od najvećih u Zagrebačkoj županiji, održat će se 24. lipnja 2023. godine u Novom Čiču i ugostit će devet odraslih folklornih skupina. Posebno veseli činjenica da će se prvi put na smotri folklora predstaviti i društvo iz Austrije. Ostala gostujuća društva dolaze iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Nakon folklornih nastupa slijedi zabava uz grupu Macho Band, a na događaju će biti bogata gastronomska ponuda.

Očekuje se velik broj posjetitelja, a program uključuje razgledavanje Etno naselja Novo Čiče, gdje će posjetitelji imati priliku istražiti bogato uređene tradicionalne kuće koje prikazuju turopoljski ambijent. Dio razgleda bit će i replika konjskog tramvaja poznatog kao “kojnača”, koji je prometovao između Novog Čiča i Velike Gorice od 1907. do 1935. godine. Repliku su pažljivo izradili članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Uz kulturne atrakcije, posjetitelji će moći uživati u turopoljskoj kuhinji i kušati tradicionalna jela, sudjelovati u blagoslovu u crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Gostima i posjetiteljima pružit će se mogućnost posjeta Edukativno-kulturnom centru Novo Čiče te kupnje tradicionalnih suvenira iz Turopolja.

Smotra folklora “Ivanje u Novom Čiču” održava se već 17 godina zaredom. Organizator manifestacije je Kulturno-umjetničko društvo (KUD) Čiče iz Novog Čiča u suradnji s Mjesnim odborom Novo Čiče, uz podršku Udruge žena Novo Čiče, Udruge umirovljenika Novo Čiče, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Čiče i NK Dinamo – Novo Čiče. Financijsku podršku manifestaciji pružaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija i Mjesni odbor Novo Čiče.