Home Izdvojeno Mustača izručuju Njemačkoj? Presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici poništio Vrhovni sud

Mustača izručuju Njemačkoj? Presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici poništio Vrhovni sud

PODIJELITE

Nakon što je Županijski sud u Velikoj Gorici u siječnju odbio izručiti bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj, koja ga traži zbog sumnje da je 1983. godine sudjelovao u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, na odluku suda žalila se njegova udovica Gizela Đureković. Vrhovni sud prihvatio je žalbu udovice i ukinuo rješenje izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici. Predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, dakle, opet Županijskom sudu u Velikoj Gorici koji će još jednom odlučivati o zahtjevu Njemačke za izručenjem Zdravka Mustača.

– Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 6. ožujka 2014. donijelo rješenje kojim je odlučeno o žalbama oštećene Gizele Đureković podnesenima protiv rješenja Županijskog suda u Velikoj Gorici od 15. siječnja 2014. broj Kv-eun-1/14 i od 9. siječnja 2014. broj Kv-eun-1/14, kojima je bila odbačena žalba te oštećenice protiv rješenja tog suda o odbijanju izvršenja europskog uhidbenog naloga izdanog radi predaje tražene osobe Zdravka Mustača Saveznoj Republici Njemačkoj i odbijeno izvršenje navedenog europskog uhidbenog naloga – stoji u priopćenju suca Dražena Tripala, glasnogovornika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

SUPROTNE ODLUKE SUDOVA

Sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici 9. siječnja je, naime, zauzelo jednaki stav kao i Mustačev odvjetnik Anto Nobilo koji je tvrdio kako je za njegovog klijenta nastupila zastara koja bi trebala biti apsolutna prepreka za izručenje. Sasvim drugačija presuda Zagrebačkog Županijskog suda za Josipa Perkovića prethodila je samo dan ranije. Izvanraspravno vijeće toga suda zauzelo je stav kako za bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe nije nastupila zastara. Presudu je kasnije potvrdio i Vrhovni sud nakon čega je 24. siječnja uslijedilo Perkovićevo izručenje Njemačkoj.