Home Izdvojeno Mraclin se prisjetio Tomislava Hrkovca

Mraclin se prisjetio Tomislava Hrkovca

PODIJELITE
Foto: Vlado Vinetić

Obitelj, prijatelji i suborci iz Udruge branitelja okupili su se sinoć da obilježe dvadeset i pet godina od pogibije Tomislava Hrkovca (1969. – 1991.). Položili su vijence, zapalili svijeće i pomolili se za dušu heroja.

Mraclin.hr prenosi sjećanje Miroslava Drljače, zapovjednika 2. satnije 2. bojne 153. brigade Hrvatske vojske, kao i sjećanja sestre mu i prijatelja.

Foto: Vlado VInetić
Foto: Vlado VInetić

Kad je brigada prešla Kupu, s dvadeset i četiri suborca Tomislav je u zoru 28. listopada 1991. čamcem krenuo u pravcu Donji Zaloj – Gornji Zaloj s ciljem oslobađanja selâ. Premda se brigada pod teškim artiljerijskim napadom oko podneva pregrupirala na polaznoj točki, lijevoj strani Kupe, Tomislavova jedinica na dodijeljenom je pravcu napada izvršila zadatak. Bili su to prvi oslobođeni metri okupiranoga teritorija Hrvatske.

Foto: Vlado Vinetić
Foto: Vlado Vinetić

“Zahvaljujući njihovoj odlučnosti, hrabrosti i herojstvu sljedećega dana cijela brigada ponovo prelazi Kupu i zauzima prve kvadratne kilometre oslobođenog teritorija u Domovinskom ratu”, zapisao je Drljača.

Dana 13. prosinca postrojbe uglavnom 102. brigade HV-a ponovo prelaze rijeku, gdje ih snažno tuče topovska i minobacačka artiljerija. Tomislav se javlja i s još četvoricom sudjeluje u misiji izvlačenja ranjenika iz rajona sela Šišinec. U akciji je stradao od minobacačkoga gelera, a deset dana kasnije, dva dana pred Božić, i preminuo u bolnici.