Home Izdvojeno MOST: Ne priključenju na zagrebački pročistač! Dobili smo novac iz Europe, moramo...

MOST: Ne priključenju na zagrebački pročistač! Dobili smo novac iz Europe, moramo ga opravdati

PODIJELITE

Izjava vd gradonačelnika Krešimira Ačkara kako se u okviru projekta Aglomeracije razmišlja o odustajanju od izgradnje pročistača, odnosno mogućem spajanju goričke odvodnje na zagrebački pročistač izazvala je reakcije u Mostu. Rekli bi- oprečne. I dok je Mostov vijećnik Alen Šembera na sjednici Vijeća pozdravio takvu alternativu, jutros se Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, Ivan Bekavac, tome žestoko usprotivio.

Ishitren, nestručan i politički prijedlog, tako ga je nazvao Bekavac koji kaže- teškom smo mukom ishodili veliki novac u okviru EU fondova, na nama je da ga opravdamo i planski potrošimo za projekt Aglomeracije, a ne da se ponovo zadužujemo, dižemo kredite i trošimo iz džepova naših sugrađana.

Dr. Ivan Bekavac, kandidat MOST-a za gradonačelnika Velike Gorice

Spajanje velikogoričke odvodnje na zagrebački pročistač, kaže Bekavac, donio bi nam još veće troškove, budući da Zagrepčani ionako plaćaju najveću cijenu vode, što je putem postojećeg ugovora osigurao koncesionar. Osim toga, poseban problem predstavljaju i tehničke mogućnosti same izgradnje; primjerice razlika u nadmorskoj visini, što bi značilo da bi se kanalizacija morala odvijati protivno sli teži uz pomoć pumpi, dodatne energije i potrošnje struje.

„Takvo je rješenje nestručno, neprimjenjivo i neodrživo. Grad koji je uspio ishoditi tako velika sredstva iz EU fondova ne smije odustati od projekta Aglomeracije i izgradnje pročistača“, napominje Bekavac koji se zalaže za nastavak projekta, ali dalje od jezera Čiče. „Ta lokacija nije idealna, potencijalno je opasna  zbog nesaniranih okosa“, dodaje.

Koordinator MOST-a za grad Veliku Goricu Damir Slojšek pokazuje fotografiju koju su mu poslali stanari

Mostovci su, kao i jučer na Vijeću, podsjetili na neasfaltiranu ulicu A.Kačića Miošića od Kurilovečke do Japine, te su najavili kako su s građanima spremni na prosvjede ako se ulica uskoro ne dovrši.