Home Politika Mladi MOST-a: Zašto u našem gradu nema poticane stanogradnje?

Mladi MOST-a: Zašto u našem gradu nema poticane stanogradnje?

Smatraju da mlade obitelji koje su našle dom u Velikoj Gorici plaćaju kvadrat stana po znatno većoj cijeni nego li je propisano zakonom o poticanoj stanogradnji, čime su u znatno gorem položaju od mnogih građana drugih gradova koji imaju priliku kupiti stan po nižoj cijeni iz programa poticane stanogradnje

PODIJELITE

Velikogorički MOST je danas uz mlade MOST-a održao konferenciju na temu izostanka poticane stanogradnje u našem gradu. Ivan Bekavac, Valentina Dorotić kao voditeljica mladih MOST-a, Lucija Markuz i Filip Martinčević istaknuli su potencijale ovakvih projekata.

Kako je objasnio Ivan Bekavac, zadnjih godina se izgrađuju deseci zgrada na području nekadašnjih obiteljskih kuća, a stotine ljudi i automobila tiska se u uži krugu Velike Gorice. Ovime je spomenuo i kako će biti sve veći broj stanovništva, no bez poticane stanogradnje. “Nestao je urbanizam kakav ja znam koji je bio ponos našeg grada. Zašto se naš grad planski ne razvija i širi kako bi i rubni dijelovi grada dobili potrebnu infrastrukturu, to nam predstoji pitati vladajuće.” Pita se i kada će krenuti izgradnja doma za starije osobe, na zemljištu i s nacrtima koji postoje. “Umjesto toga imamo izgradnju još jednog tržnog centra u Podložnici, na mjestu gdje je gradonačelnik svojedobno obavio fotografiranje s ministrom i najavio izgradnju doma za starije i nemoćne baš na tom mjestu. Sve navedeno jasno govori u prilog potrebe razgovora o izostanku odgovarajućeg planiranja i provedbe plana u našem gradu, a gdje nema toga cvatu druge mogućnosti.”, dodaje Bekavac.

Kako nastavlja Dorotić i objašnjava, Agencija za nekretnine uspješno surađuje s jedinicama lokalne samouprave, no u Velikoj Gorici nije izgrađen niti jedan takav stan. “Kada mi netko od prijatelja kaže da se odlučio na kupnju nekretnine i da čeka natječaje, mogu reći da tu neće biti uspjeha. Mnogi mladi su odlučili ostati u ovom gradu i uživati u benefitima života pored metropole. Naša Gradska uprava bi trebala težiti tome da domoroci ostanu doma. Međutim, iznenađuje okolnost kako je Velika Gorica, jedini grad ove veličine koji nema niti jednu zgradu izgrađenu iz financijskog okvira poticane stanogradnje.”, govori Valentina i objašnjava da je unatoč izrazitoj stanogradnji teško naći stan u Velikoj Gorici jer su stanovi mahom rasprodani.

“Više je nego jasno da je bilo i ranije potrebno govoriti o poticanoj stanogradnji, a posebno zadnjih godina uslijed povećanog interesa, nakon velikih potresa koji su zadesili Zagreb i Banovinu. Naš grad proteklih 10 godina ipak je izgubio veliki broj sugrađana koji su potražili bolji život izvan Velike Gorice. A mlade obitelji koje su našle dom u Velikoj Gorici plaćaju kvadrat stana po znatno većoj cijeni nego li je propisano zakonom o poticanoj stanogradnji, čime su u startu u znatno gorem položaju od mnogih građana drugih gradova koji imaju priliku kupiti stan po znatno nižoj cijeni iz programa poticane stanogradnje.”, zaključuje Dorotić.

O cijeni stanova govorio je i Filip Martinčević: “Kvadrat stana u programu poticane stanogradnje, po cijeni zajamčenoj zakonom, košta 1.300 eura za kupca stana. Jedinice lokalne uprave obično sudjeluju u projektima doniranjem zemljišta, troškom gradnje lokalne infrastrukture, svi ali ne i gradska uprava Grada Velike Gorice. Međutim kad su u pitanju privatni investitori gradska uprava spremna je odvojiti financijska sredstva za potrebe izgradnje lokalne infrastrukture za buduće stanare nove zgrade u kojoj kvadrat stana košta i dvostruko više nego li u programu poticane stanogradnje.”

Lucija Markuz navodi kako je Vijeće gradske četvrti Miljenko Granić predložilo izgradnju novih ulica prema potrebi građana te gradske četvrti, međutim prijedlog vijeća gradske četvrti nije se našao u prijedlogu izgradnje grada Velike Gorice koji je bio u javnoj raspravi. Smatraju da se ovime ne poštuje volja građana. “Zato se mimo prijedloga izgradnje grada najavljuje i priprema izgradnja novih ulica koje niti je predložilo vijeće gradske četvrti, niti je bilo u prijedlogu izgradnje grada koji je bio u javnoj raspravi.”, objašnjava Markuz.

Bekavac pressicu završava s brojnim pitanjima za Gradsku upravu za koje navodi kako odgovora i dalje nema. Navodi kako nakon čitanja programa rada gradske četvrti saznaje da su prioriteti građana rekonstrukcije ulica i i lokalne infrastrukture. Radi se o ulicama koje su u jako lošem stanju ili su u lošem stanju, a nalaze se na bitnim komunikacijskim pravcima.

Međutim, navodi da nakon što je Grad Velika Gorica napravio dva prijedloga komunalnih aktivnosti u 2022. godini da se u istima nije našlo ništa od traženog od strane vijeća gradske četvrti Miljenko Granić. “U Programu građenja u toj četvrti našla se izgradnja rotora na raskrižju Ulice Ljudevita Posavskog i Ulice A. G. Matoša ispred tržnog centra koji se gradi za 83.000 kuna, odvojak Ulice Andrije Kačića Miošića za 1.555.000 kuna, nova ulica između Ulica A. K. Miošića i Fausta Vrančića za 70.000 kuna te izgradnja produžetka Ulice Matije Gupca u Velikoj Gorici za 2.717.000 kuna. Riječ je o ulici za nove zgrade, a za koje sam pitao ljude koji tamo žive. Oni nisu tražili tu ulicu.”

Dodaje i kako nisu protiv širenja Grada, no tu postavlja mnogo pitanja. “Zašto se zanemaruju prijedlozi Vijeća gradske četvrti Miljenko Granić, a onda se u planu izgradnje odjednom pojavljuju prijedlozi kojih nije bilo u prethodno provedenoj javnoj raspravi. Zašto gradska uprava ne odgovara na pitanja vijećnika gradske četvrti Miljenko Granić? Kad treba graditi lokalnu infrastrukturu za potrebe izgradnje zgrada u kojima se prodaju stanovi po znatno skupljoj cijeni, kako to da onda ima financijskih sredstava za izgradnju lokalne infrastrukture? Kad treba graditi u okviru programa poticane stanogradnje zgrade po cijeni od 1300 eura za kupca stana, zašto onda gradska uprava odgovara zainteresiranim poduzetnicima i agenciji za promet nekretnina kako nema sredstava za izgradnju lokalne infrastrukture? Puno je pitanja, no odgovora nema. Konačno je vrijeme da se otvori tema poticajne stanogradnje u našem gradu. Ako se sada mogu graditi zgrade na području Malog Lošinja, Zadra ili Koprivnice, zašto Velika Gorica nije grad u kojem se gradi makar jedna zgrada u ovom okviru?”