Home Izdvojeno Kupa narasla za čak pola metra: Ovakve štete nisu bile 100 godina!

Kupa narasla za čak pola metra: Ovakve štete nisu bile 100 godina!

PODIJELITE

Vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici narastao je za pola metra u samo 24 sata. 702 cm iznosio je jučer u 22 sata, dok se večeras u isto vrijeme podigao na 755 centimetara. Pod vodom su naseljena mjesta i vikend naselja diljem Općine Pokupsko. Poplavljene ceste, štale, svinjci i podrumi, slika je kakvu nisu imali prike vidjeti niti najstariji stanovnici. Nastala je enormna šteta koja će se zbrajati danima. Na mnogim je gospodarstvima uništena mehanizacija, dok su jednoj obitelji stradale i pčele. Djeca iz odsječenih naselja Auguštanovac i Lijevi Degoj niti danas nisu mogla u školu.

IMG_4120.jpg

PODIŽU NASIPE

Nakon što su Općinom počele odjekivati vatrogasne sirene, vatrogasaci DVD-a Pokupsko krenuli su u obranu kuća. U nekoliko sela podižu zečje nasipe kako bi spriječili daljnje prodiranje vode u plastenike, podrume i gospodarske objekte.

Predsjednik općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Šandor ističe kako su uspjeli spasiti nekoliko kuća, ali da je u mnogim dvorištima nastala velika šteta.

–  Ovaka šteta nije bila ovdje sigurno 100 godina. Stradalo je jako puno usjeva i poljoprivredne opreme. Vikend naselja kompletno su pod vodom – upozorava Šandor.

Stjepan Turković iz Kaurića po dvorištu se vozi čamcem. Pokušava spasiti što može.

IMG_4092.jpg

–  Ovako do sada nije bilo nikad. Voda mi je uništila električni mlin i kosilicu za travu, ali vode u poplavljenom dvorišu ima sve više. Vatri se može stati na kraj, ali kako ćemo ovako velikoj vodi  –  pita se Turković.

IMG_4101.jpg

NUDE RJEŠENJE

Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, ujedno i predsjednik Udruge „Kupa rijeka života“, ističe kako u Udruzi imaju rješenje za sprječavanje poplave od Karlovca do Siska.

–  Kupa stanovništvu svake godine radi enormne štete i mi imamo strateški plan, odnosno prijedlog projekta kojeg je napravila struka. U projekt bi uključili sve relevantne institucije od Hrvatskih voda, preko ministarstava i ostalih nadležnih institucija. Ne smijemo se miriti sa sudbinom i čekati ovakvu poplavu  –  ističe načelnik.

[print_gllr id=7265 display=short]

[print_gllr id=7173 display=short]