Home Izdvojeno MJESEC MLADIH I OBITELJI: Od subote kreću brojne radionice, izložbe, nastupi i...

MJESEC MLADIH I OBITELJI: Od subote kreću brojne radionice, izložbe, nastupi i koncerti

PODIJELITE

Mjesec svibanj mjesec je mladih. Upravo tim povodom Turistička zajednica Grada Velike Gorice i Grad Velika Gorica po prvi puta organiziraju brojne aktivnosti u sklopu Mjeseca mladih uz nadolazeći VG Fest. Jutros su na press konferenciji Lana Krunić Lukinić, pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti i direktorica TZ Velike Gorice Maja Toth predstaviti sve novosti vezane u ovu manifestaciju.

Tijekom mjeseca održat će se i tradicionalna manifestacija VG FEST – festival urbane kulture i kreativnog nereda, koju od 2013. godine organiziraju Turistička zajednica grada Velike Gorice i Grad Velika Gorica.

Posjetitelji kroz svibanj mogu očekivati ​​raznolik program, uključujući Festival igranja, Reviju dječjih nošnji, FIFA obiteljski turnir, izložbe “Turopoljska podgutnica” i “Obiteljska priča”, Zborovanje izviđača Hrvatske i Festival vještina za život, Otvorenje Plazma Sportskih igara mladih, veliki koncert grupe Zabranjeno pušenje, radionice te druge aktivnosti vezane uz zaštitu okoliša koje organizira Upravni odjel za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

U nastavku donosimo čitav program:

Subota 13.svibnja

9.45h  Prostor oko Muzeja Turopolja

MAGIC LEON

Pobjednik 9.sezone Supertalenta stiže u naš grad – početak vikenda uz originalne i najnovije čarolije.

10 -12h Prostor oko Muzeja Turopolja

FESTIVAL IGRANJA

(u suradnji s DV Velika Gorica, Centrom Rastimo zajedno i inicijativom The Human Safety Net)

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta. Tom prilikom djeca će s roditeljima moći zaigrati 7 igara kao što su: DJED I REPA, HOKI-POKI, SADIMO VRT, UKRAŠAVANJE LICA, RIBARI I RIBICE, KONJSKE TRKE, KAD ME VODI MAMINA/TATINA RUKA ODRASTAM BEZ MUKA.                                         

11h Centar za posjetitelje Velike Corice

OTVORENJE IZLOŽBE radova iz projekta Zelena optika na temu „Turopoljska podgutnica“  (u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica i Gimnazijom Velika Gorica) i fotografija na temu „Obiteljska priča(u suradnji s Učeničkom zadrugom Eugen / OŠ Eugena Kvaternika)

Stručni žiri će odabrati fotografiju koja će biti izrađena kao razglednica Turističke zajednice Velika Gorica, a autora će nagraditi s dvije ulaznice u Rimske terme.

11.30h Centar za posjetitelje Velike Corice

ČVENK S AUGUSTOM ŠENOA (u sklopu projekta Kulturama na razini TZZŽ): Interaktivna interpretacijska šetnja u parku oko Muzeja Turopolja (u 12h) i radionica za djecu sa Augustom Šenoa u glavnoj ulozi (u 11.30h).

Nedjelja 14.svibnja

 14-18h Park Plemenite općine turopoljske

FIFA OBITELJSKI TURNIR (2 VS 2) u suradnji s GEEK Clubom Velika Gorica

Za sve ljubitelje videoigre koja vas virtualno vodi u nogometnu magiju stiže odlična vijest – po prvi put, u suradnji s GEEK CLUBR organiziramo FIFA23 obiteljski turnir. Iako je naglasak stavljen na parove iz kruga obitelji, na turnir se možete prijaviti i s najboljim prijateljem.

17h Prostor oko Muzeja Turopolja

REVIJA DJEČJIH NARODNIH NOŠNJI HRVATSKE

Sudjeluju: Zajednica kulturno umjetničkih udruga GVG (KUD Nova Zora, KUD Mičevec, KUD Gradići, KUD Stari grad Lukavec, KUD Dučec, OSS Buševec, FA Šiljakovina, KUD Ščitarjevo i KUD Čiče) i  FA Turopolje. Moderatori: Tomislav Miličević, Gordana Kovačić.

Revija tradicijskog ruha ima cilj što bolje osvijestiti mlade prema tradiciji i baštini, očuvanju starog ruha kao dijelu tradicionalne baštine koju su nam ostavili naši preci u nasljeđe. Često čujemo kako su upravo folkloraši hodajući muzeji koji nas svojim nastupima vraćaju u ljepotu prošlih vremena. Ovom se revijom želimo barem na trenutak vratiti u prošlost, oživjeti vrijeme naših predaka i pokazati samo mali djelić bogatstva Lijepe Naše.

Petak 19.svibnja

11h Park dr. Franje Tuđmana

SVEČANO OTVORENJE 27. PLAZMA SPORTSKIH IGARA MLADIH

Grad Velika Gorica ima čast biti domaćin otvorenja najveće amaterske sportske manifestacije u Europi. Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi da potpuno besplatno od početka godine do kraja kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u deset sportova, od malog nogometa ulične košarke, rukometa i odbojke, preko tenisa i stolnog tenisa do odbojke na pijesku, šaha, graničara i atletike.Program će voditi Ana Radišić i Frano Ridjan.

19.-21.svibnja Park dr. Franje Tuđmana

14. ZBOROVANJE IZVIĐAČA HRVATSKE

Velika Gorica domaćin je 14. Zborovanja izviđača Hrvatske, godišnjeg nacionalnog okupljanja izviđača iz svih krajeva Lijepe naše. Ove će se godine, od 19. do 21.svibnja više od 1000 mladih izviđača okupiti u središtu V. Gorice i odmjeriti svoja znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim disciplinama. Izvršni organizator 14. Zborovanja izviđača Hrvatske je velikogorička Turopoljska udruga skauta „Tur“, koja ovom prigodom slavi 30 godina svog neprekidnog rada s djecom i mladima V. Gorice.

Subota 20.5.

FESTIVAL VJEŠTINA ZA ŽIVOT (Organizatori i partneri na projektu: Savez izviđača Hrvatske i Turopoljska udruga skauta „Tur” iz Velike Gorice)

Osim 14. Zborovanja izviđača Hrvatske, drugi po redu Festival vještina za život okupit će niz organizacija i institucija koje provode programe izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja usmjerene razvijanju vještina za život te samostalnosti kod djece i mladih. Festival vještina centralna je aktivnost kampanje Vještine za život – Putokaz za bolji svijet, koju su 2022. godine pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Manifestacije se održavaju u suorganizaciji i s pokroviteljstvom Grada Velika Gorica i Turističke zajednice grada Velika Gorica.

19.-21.svibnja Park dr. Franje Tuđmana

VGFEST – FESTIVAL URBANE KULTURE I KREATIVNOG NEREDA

U suradnji s Gradom Velika Gorica, Gradskom knjižnicom Velika Gorica, sportskim udrugama, Goričkim klubom mladih, Plesnim klubom Megablast i Udrugom Traumatic Arts.

Bliži nam se jubilarno, 10., izdanje VG FESTa, festivala urbane kulture i kreativnog nereda koji će u Parku dr. Franje Tuđmana, od 19. do 21.svibnja okupiti sve one željne dobre zabave, plesa, zanimljivih radionica i igara za djecu i odrasle, dobrih predstava, koncerata i glazbe! Posjetitelji će moći uživati u raznim kreativnim, sportskim, plesnim i ekološkim radionicama, radionicama zmajarenja ili oslikavanja lica, naučiti ponešto o ekologiji i recikliranju, saznati koja su to blaga jadranskog podmorja na istoimenoj izložbi na četiri kotača, kupiti knjige po povoljnim cijenama u sklopu akcije „Euro plati knjigu uhvati“ a vrhunac ovog festivala zasigurno će biti veliki koncert grupe Zabranjeno pušenje koji nas očekuje u subotu 20.svibnja u 20.30h.