Home Gospodarstvo Meso turopoljske svinje na putu da postane prvi zaštićeni proizvod Grada Velike...

Meso turopoljske svinje na putu da postane prvi zaštićeni proizvod Grada Velike Gorice

Radi se o projektu izrade “Specifikacije oznake izvornosti za meso turopoljske svinje"

PODIJELITE

Proteklih mjeseci su članovi Plemenite općine turopoljske marljivo radili da bi svinjama turopoljske pasmine, za koje brinu u gateru u Lukavečkom čretu, osigurali još bolje (prostorne) uvjete.

Kako navode na svojoj stranici, u nekoliko radnih akcija su ogradili dodatnih 35 hektara šumskog područja za ispašu. Osim fizičkih radova, finalizirali su i vrlo važan projekt za budućnost turopoljske svinje.

Projekt specifikacije oznake izvornosti

Radi se o projektu izrade “Specifikacije oznake izvornosti za meso turopoljske svinje”, vrijednom 94 tisuće kuna koji je dobio potporu Ministarstva poljoprivrede 2017. godine u iznosu 80% troškova projekta, a koji je povjeren znanstvenicima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu s kojima se posljednjih godina “brusila” dokumentacija.

“Ovim projektom bi nakon nacionalne, pa potom europske valorizacije, meso turopoljske svinje postao prvi zaštićeni proizvod Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice koji bi nosio ovu prestižnu oznaku izvornosti koju danas nose najkvalitetniji proizvodi – od Malostonske kamenice, Paške janjetine, Korčulanskog maslinovog ulja ili Istarskog pršuta. Projekt je uključivao izradu Specifikacije kojom se definiraju svojstva ovog proizvoda te uvjete pod kojim se može proizvoditi kako bi se koristila oznaka, prikupljeni su povijesni dokazi koji potvrđuju jedinstvenost turopoljske svinje, napravljena su laboratorijska istraživanja mesa te provedeno ispitivanje tržišta.”, navode na svojoj stranici.

Ovo je tek početak dokazivanja da imamo kvalitetan proizvod, a treba se stvoriti i poslovni okvir koji trebaju prepoznati uzgajivači za koje je ovaj postupak priznavanja proizvoda i pokrenut. Ti razgovori, otežani korona krizom, upravo slijede.

“Kada bi naša Oznaka izvornosti danas stupila na snagu najveću korist od nje imala bi jedna tvrtka u austrijskom vlasništvu koja svoje proizvode od turopoljske svinje, a trenutno drže najveći broj svinja turopoljske pasmine i to na farmi u Varaždinu, izvozi u Austriju gdje je naša pasmina prepoznata unazad cijelog stoljeća i postoji tržište koje ispunjava njihov “mješanac” našeg turopoljskog pajceka. Proizvod koji oni nazivaju Meso turopoljske svinje ne ispunjava uvjete specifikacije, naročito po zemljopisnom podrijetlu, i ne bi se više smio prodavati pod nazivom “Turopolische Schwein” što otvara i put da to tržište preuzme zaštićeni hrvatski proizvod. No, nažalost daleko smo još od toga jer postupci priznavanja mogu trajati godinama, sjetimo se samo priče s istarskim vinom Teran, no danas smo korak bliže.”, govori župan POT-a Juraj Odrčić uvjeren da je Turopoljska svinja potencijal za razvoj poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma u Turopolju i okolici.