Home Vijesti Manjak je dječjih antibiotika u Hrvatskoj: Gorička ljekarna spremna s rješenjem

Manjak je dječjih antibiotika u Hrvatskoj: Gorička ljekarna spremna s rješenjem

Uz odgovarajući recept pedijatra antibiotski pripravak za djecu se može raditi u ljekarnama

PODIJELITE

Oko godinu dana na hrvatskom tržištu traje nestašica dječjih antibiotskih sirupa koje liječnici, posebice u ovom periodu, propisuju u većim dozama, piše HRT. Tom problemu doskočili su ljekarnici koji su počeli pripremati vlastite pripravke.

Antibiotici služe za bakterijske infekcije koje čine oko 20% svih trenutnih infekcija kod djece. Lucija Majetić, mag. pharm. iz Ljekarne Velika Gorica je za HRT rekla kako nema mjesta za paniku. Majetić objašnjava da kako bi se stvorio pripravak antibiotika se tablete penicilina, odnosno beta-laktamskog antibiotika, rastrljavaju i miješaju s odgovarajućom gotovom tekućom bazom koja je prikladna sa samim lijekom. Ta doza je prikladna za primjenu kod djece.

Majetić dodaje da je to postupak koji zahtijeva dodatnu koncentraciju i opremu: “Ali mi smo za sve to spremni i drago nam je što možemo pacijente bar malo smiriti da nema razloga za paniku jer uvijek ćemo naći neko rješenje da pružimo odgovarajuću ljekarničku skrb, naglašava.” Riječ je jednom od najčešćih antibiotika za djecu kojeg na tržištu sada ima najmanje jer je vrijeme brojnih respiratornih infekcija.

Da bi se pripremao pripravak potreban je odgovarajući recept pedijatra te se od korisnika moli za strpljenje jer se lijek ne može samo podići već se mora izraditi.