Home Izdvojeno MAMA S BAUŠTELE Priča mlade majke o žongliranju između obitelji i karijere...

MAMA S BAUŠTELE Priča mlade majke o žongliranju između obitelji i karijere u “muškoj branši”

Promjena karijere i borba za vlastiti glas među muškarcima potaknula je Natašu Juratović na pokretanje bloga u kojemu će zasigurno mnogo žena pronaći inspiraciju i odvažiti se na vlastite životne iskorake

PODIJELITE
Foto: Mama s bauštele/Privatna arhiva/Nataša Juratović

Koliko se danas mladih žena i majki bori za jednakost u društvu što se posebice odražava na poslovnu arenu? Koliko ste često doživjele da vas se pitalo kako ćete zadržati nivo profesionalizma dok u privatnom životu ‘hendlate’ ulogu majke, supruge, pokušavajući ostati svestrana ‘superžena’? Nastavite čitati, jer tek polijećemo! Mnogo se odgovora krije iza Instagram profila Mama s bauštele  i istoimenog bloga koji je Nataša nedavno pokrenula.

Ovo nije još jedna priča o nezaposlenosti, neuspjehu, sivilu i pesimizmu – već baš suprotno! Ovo je priča o tome kako se naša 32-godišnja sugrađanka Nataša Juratović odvažila na životne promjene, te kako joj se promjena definitivno isplatila! Nataša vlastitim primjerom želi potaknuti i druge žene na promjenu. U njenom rječniku ne postoji pridjev ‘neostvarivo’, a u nastavku donosimo priču o poslovnom uspjehu u netipičnoj poslovnoj branši za žene, obitelji, životnom skladu i sreći!

Upoznajmo svestranu Velikogoričanku Natašu

Hej ekipa! Zovem se Nataša, imam 32 godine i živim u Velikoj Gorici cijeli svoj život. Sretno sam udana i majka sam 1,5-godišnjeg dječaka Lovre. Priča o mojem putu u karijeri je, rekli bi mnogi, neuobičajena, no meni itekako logična…

Nakon srednje škole željela sam upisati arhitekturu, a povijest umjetnosti mi je bio drugi izbor. Kako nisam upala na arhitekturu, upisala sam povijest umjetnosti i nederlandistiku. Prekrasan je to studij, ali se nisam pronašla u tome i u par navrata sam htjela odustati od studija te upisati nešto drugo. Moja mama i tada dečko – a sada muž, odgovarali su me od odustajanja tako da sam povijest umjetnosti diplomirala. Počela sam raditi u školi, no nisam se pronašla u tome. Odlučila sam se na veliku promjenu – s povijesti umjetnosti na graditeljstvo! Arhitektura, naime, više nije dolazila u obzir jer ne bih istovremeno mogla studirati redovno i biti zaposlena, tako da sam se odlučila izvanredno upisati graditeljstvo na TVZ-u. Završila sam stručni studij i trenutno sam na specijalističkom.

U ono malo slobodnog vremena odradim pokoji trening, pogledam dobar film ili s mužem i sinom odem na izlet. Volim čitati i tu pronalazim inspiraciju, kao i u druženju s prijateljima. Volim se okružiti ljudima koji su ambiciozni i koji imaju neki cilj te koji će me inspirirati da i ja pomaknem svoje granice. Isto to želim i drugima, stoga sam spojila ljubav prema pisanju i nepopravljivi optimizam koji me pokreće kako bih možda nekoga od vas motivirala na životnu promjenu – na bolje!

Kako je biti žena u pretežito ‘muškoj’ radnoj sredini

Posao koji radim, kao i svaki drugi, ima svojih dobrih i loših dana! Ono što sam naučila je da se mi žene ipak puno više moramo dokazivati kako bismo bile shvaćene kao ozbiljne i kompetentne poslovne žene. S muškarcima nije takav slučaj; oni čim dobiju posao smatraju se sposobnima. Na nas se ipak gleda drugačije, a pogotovo na majke male djece. Zbog čestih bolovanja (jasličke bolesti i viroze) i izbivanja, karijerni put će stajati ili se usporiti ako se dodatno ne potrudimo i dokažemo da smo na ovu poziciju došle s razlogom. Svaka čast na iznimkama, no nisu svi kolege i poslodavci isti.

No, unatoč svakodnevnoj borbi za ravnopravnost u ‘muškoj branši’, smatram da nema toga što mi žene dana ne možemo, a budući da svoj posao jako volim, ništa ne vidim kao prepreku. U građevini nikad nije dosadno, moj svaki projekt je drugačiji, a ima tu i nepredviđenih situacija. Najljepši dio mog posla je dinamičnost. Kao inženjer treba biti i snalažljiv i to je ono što mi se sviđa u mom poslu. Građevinarstvo je živa znanost i stalno se treba usavršavati i učiti. Srećom pa mi učiti nikad nije bio problem!

O Instagram profilu i blogu ‘Mama s bauštele’

Budući da profila poput mog na društvenim mrežama i bespućima interneta ima jako malo, moja prvotna ideja bila je pokretanje bloga ‘Mama s bauštele’. Motiv za pokretanje vlastitog bloga bio je taj da na jednom mjestu okupim teme koje me zanimaju i ujedno ispunim svoju žeđ za pisanjem. Protokom vremena shvatila sam da bih ga trebala podijeliti s drugima. I tako doprijeti do ciljane publike…

Teme bloga su vezane za takvu tipičnu mamu/ženu: malo o karijeri, malo o majčinstvu i ljubavi, i malo o svemu onome između. Moj krajnji cilj je omogućiti ženama i majkama zaposlenima u muškim zanimanjima da se mogu poistovjetiti s postovima koje objavljujem. Željela bih skupiti zajednicu žena gdje bismo se međusobno podržavale i savjetovale. Vjerujem da žena poput mene ima mnogo i da će moje anegdote olakšati nedoumice te inspirirati mnoge Velikogoričanke ali i mlade svestrane majke diljem lijepe naše!

Ne odustajte i držite u fokusu motivaciju za promjenom

Ako je moja životna priča inspirirala barem jednu ženu, bit ću presretna, zato što žena ženi nikako nije vuk! U 21. stoljeću trebamo se podržavati i inspirirati, otvarati prema novim mogućnostima.

Za preokret u karijeri nikad nije kasno. Ako osjećate da posao koji radite nije za vas, pustite priče i slijedite vlastitu intuiciju. Koliko je propuštenih prilika zbog onog „što će selo reći“? Pustite to po strani. Trud za vašu sreću uvijek se isplati! Moj uzor bila je moja mama koja je s 36 godina napustila posao u trgovini, završila tečaj i naposljetku otvorila svoj salon. Pogodite što se dogodilo – nije se obazirala na kritike i nimalo nije požalila! Ja sam svoj preokret napravila deset godina ranije i još uvijek učim, ali uživam u svakom danu. Znam zašto to radim i to me drži. Nađite ono što vas veseli i slijedite taj put.

I za kraj… U vezi bitke za svoj glas: žene, ne odustajte! Znate koja je vaša motivacija i što vas gura naprijed, znate kako ste došle do ovog stadija, nemojte sad odustati. Izborite se za sebe, pokažite svoju sposobnost. Da, bit će teško, ali će se isplatiti, kad-tad!