Home Izdvojeno Luka Čučuković osvojio nagradu za najbolje izlaganje na Međunarodnom turniru fizičara

Luka Čučuković osvojio nagradu za najbolje izlaganje na Međunarodnom turniru fizičara

PODIJELITE

Na 16. međunarodnom turniru fizičara (16th International Physicist’s Tournament – IPT), koje se održalo od 1. do 7. travnja na prestižnom sveučilištu ETH Zürich, Velikogoričan iz Novog Čiča Luka Čučuković osvojio je nagradu za najbolje izlaganje.

IPT je natjecanje u kojemu tim od šest studenata mora kroz oko pola godine riješiti 17 neriješenih problema iz fizike. Na samom natjecanju ta rješenja se predstavljaju u obliku ‘fizičkih borbi’ u kojima se tri tima (od kojih jedan izlaže svoje rješenje, drugi ga kritizira, a treći vodi raspravu k boljem rješenju među svih triju tima) bore za bodove koje dodjeljuje stručni žiri.

Na natjecanju je nastupio 21 najbolje kvalificirani tim iz svijeta. Hrvatski tim ukupno je zauzeo 15. mjesto, što je s obzirom na konkurenciju najboljih sveučilišta svijeta vrlo dobar rezultat.

“Na toj konferenciji sam prezentirao rješenje problema 8 ‘Peculiar Echo’. Sam problem je istražiti zanimljiv zvuk koji se čuje prilikom pljeskanja ispred piramidalnog hrama Kukulkan u Meksiku. Analizirali smo zvučne zapise ovog fenomena te pomoću fizičkih i matematičkih metoda pronašli model i objašnjenje ovog fenomena. Nadalje eksperimentalno smo rekreirali ovaj zvuk te potvrdili da naš model precizno predviđa karakteristike reflektiranog zvuk iz same geometrije piramide. Fenomen sam intuitivno objasnio pomoću efekta zvanog ‘repetition-pitch’ – kada brzo ponavljate neki zvučni udar kao npr. bubnjanje; stvara se zvuk koji ima frekvenciju koja ovisi o vremenu između ponavljanja. Zbog oblika stepenica piramide ta frekvencija se mijenja i čujemo zvuk koji podsjeća na metak ili vozilo koje prolazi velikom brzinom pokraj promatrača – Dopplerov efekt”, objasnio je Čučuković.

19156, IPT 2024 im ETH Hauptgebäude in Zürich am Mittwoch, den 3.4.2024

Luka Čučuković student je druge godine istraživačke fizike na zagrebačkom PMF-u. Osim toga vatrogasac je u DVD-u Novo Čiče te trkač u Maraton Klubu Velika Gorica. U srednjoj školi bio je član hrvatske robotičke reprezentacije te je osvojio više medalja na međunarodnim natjecanjima kao i dva oskara znanja.

Odlazak na natjecanje omogućili su Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu, Tehnozavod d.o.o. te Dalekovod Projekt d.d.