Home Izdvojeno Lomnička ljepotica u novom ruhu

Lomnička ljepotica u novom ruhu

Crkva Sveta Tri kralja unutra je obnovila luk sa slikom kardinala Alojzija Stepinca, a uređena je i vanjska fasada

PODIJELITE

Crkva Sveta Tri kralja u Donjoj Lomnici dobila je novi izgled, iznutra i izvana. Riječ je samo o prvom dijelu radova kojima će se ova lomnička i turopoljska ljepotica ponovo vratiti u svoje početke, tamo u 19. stoljeće, kad je postavljen slavoluk s oltarima koji krasi unutrašnjost.

U razgovoru sa župnikom Ivanom Torbarom doznajemo kako je u prvoj fazi obnovljen unutarnji luk na kojem je sad slika kardinala Alojzija Stepinca, autora likovnog umjetnika Jure Dujića. „Želimo napraviti potpunu rekonstrukciju crkve, vratiti je u 19. stoljeće i postaviti izvorno kao što je i bilo. Restauratori su odobrili, elaborat postoji, kako za unutrašnjost crkve tako i za eksterijer“, govori nam velečasni Torbar.

Vani su uredili i obnovili fasadu, osvježili crkvu, a u drugoj im fazi sad predstoji još kompletno unutarnje uređenje. „Sve je sad na restauratorima, pričekat ćemo i vidjeti što kažu elaborati“, zaključuje velečasni.

Iako crkva datira iz 1800 godine tada je, na svom početku, bila potpuno prazna, bez slikarija, a slavoluk s oltarima završen je oko 1913. godine.

Foto: Mario Žilec