Home Izdvojeno KUD Čiče sudjelovao na nacionalnoj konferenciji „Mladi – generacija koja dolazi“

KUD Čiče sudjelovao na nacionalnoj konferenciji „Mladi – generacija koja dolazi“

Predsjednik društva Stipo Duvnjak predstavio je KUD i njegovu ulogu u poticanju aktivnog sudjelovanja mladih u aktivnostima važnim za njihov osobni rast i napredak lokalne zajednice

PODIJELITE

U periodu od 25. do 27. studenog 2021. u Centru za mlade „Bunker“ u Samoboru održana je Nacionalna konferencija „Mladi – generacija koja dolazi“, provedena u sklopu projekta Mreža za aktivaciju mladih. Trogodišnji projekt (1.11.2020.– 30.4.2023.) sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Udruga ZAMISLI s projektnim timom koji čine predstavnici partnerskih organizacija – 18 udruga i institucija iz cijele Hrvatske (npr. CINAZ, Mreža udruga Zagor, Hrvatsko debatno društvo, „Impress“, „Igra”, NOGA, EIZ, Mladi u EU, Ambidekster klub, i dr.)

Na konferenciji su sudjelovale sve udruge uključene u provedbu projekta, među kojima je i Kulturno umjetničko društvo „ČIČE“. Predsjednik društva Stipo Duvnjak predstavio je KUD i njegovu ulogu u poticanju aktivnog sudjelovanja mladih u aktivnostima važnim za njihov osobni rast i napredak lokalne zajednice.

Osim njega, u bogatom trodnevnom programu sudjelovali su i voditeljica projekta „Društveni centar Novo Čiče“ Petra Batelja Majić, koordinator centra Mario Konić i aktivna mlada osoba Natalia Radić.

Osim debate na temu „Mladi – generacija koja dolazi ili odlazi”, održane su i zanimljive panel-rasprave na kojima je obrađeno osam ključnih tema koje su prepoznate kao aktualne u hrvatskom društvu:
⦁ „Stanovanje mladih – Problem ili mit”
⦁ „Važnost informativnog rada s mladima”
⦁ „Položaj organizacija civilnog društva koje rade s mladima ili za mlade – problemi i izazovi u radu”
⦁ „Prometna povezanost kao ključni faktor mobilnosti koji utječe na razinu aktivacije mladih u lokalnoj zajednici – izazov ili prilika”
⦁ „Koliko je prepoznat rad s mladima u Hrvatskoj“
⦁ „Savjet mladih u Hrvatskoj: izazovi i perspektive”
⦁ „Kompetencije koje utječu na aktivaciju mladih – građanski odgoj – (gd)jesmo li zakazali”
⦁ „Zajednica otvorena mladima – Prostor aktivnosti i usluge za mlade”

Nacionalna konferencija pokazala je neke nove smjerove u kojima treba ići u radu s mladima, iznijela prijedloge legislativa, istaknula primjere dobre prakse, ali i ukazala na najčešće probleme s kojima se mladi susreću. Opravdanost ovoga projekta dodatno je pokazana aktivnim sudjelovanjem mladih osoba koji su svojim primjerima, iskustvom i sugestijama doprinijeli kreiranju novih smjernica djelovanja koji će doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu.