Home Izdvojeno Krešimir Ačkar: “Rad naših zajednica čini nas ponosnima i daje nam sigurnost”

Krešimir Ačkar: “Rad naših zajednica čini nas ponosnima i daje nam sigurnost”

Potpisani su ugovori za dodjelu financijskih sredstava Vatrogasnoj zajednici te Zajednici kulturno-umjetničkih društava Velike Gorice

PODIJELITE

Danas su u Gradskoj upravi potpisana dva važna ugovora za zajednice koje našem gradu daju posebnost i značaj. Vatrogasne i kulturno-umjetničke zajednice velik su dio našeg društva bez kojeg Turopolje ne bi bilo to što jest. Njihov izniman doprinos pohvalio je gradonačelnik Krešimir Ačkar. “Prije svega vam moram zahvaliti za sve što činite kako bi obogatili i oplemenili naše Turopolje i Veliku Goricu. Rad naših zajednica čini čovjeka ponosnim i pokazuje da vrednote zajednice nisu izumrle, već vi dapače stojite na braniku svih tih humanih vrednota, tradicije i povijesne baštine. To nas čini ponosnima i sretnima.”, započeo je svoje obraćanje gradonačelnik.

Nakon obraćanja uslijedilo je potpisivanje ugovora za rad Vatrogasnih zajednica Grada Velike Gorice u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna te Ugovor o korištenju sredstava za Zajednicu kulturno-umjetničkih društava Grada Velike Gorice u iznosu od milijun i 450 tisuća kuna. Inače, u Proračunu za 2022. godinu je osigurano više od 12 milijuna kuna za rad Javne vatrogasne postrojbe, a za DVD-e će još biti na raspolaganju 200 tisuća kuna putem Javnog poziva.

Izdvojena je stavka i za kulturno umjetnička društva koja iznosi 860 tisuća kuna, a trenutno je u pripremi Javni poziv za dodjelu financijskih sredstava za programe.

Prilikom obraćanja se gradonačelnik spomenuo teških trenutaka požara, ali i potresa kada su naše vatrogasne snage uskočile u pomoć bez imalo pitanja. “Sjećam se kako smo obilazili Veliku Goricu i okolicu, pregledavali dimnjake.. To što ste se toliko brzo skupili, sve to i nama daje veliku sigurnost. Ulaganje u ove resore je apsolutno isplativo, a vaš volonterski duh i entuzijazam zadržite da i kad vas ne bude, da sve bude spremno za iduće generacije.”, govori gradonačelnik Ačkar.

Dalibor Mrakovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice, iskoristio je priliku da se zahvali Gradu i gradonačelniku na sredstvima: “Ova sredstva će nam osigurati da ostvarimo zacrtani plan za ovu godinu, a to uključuje nabavu opreme, a planiramo i osposobljavanje vatrogasaca, tečaj za mladež i dočasnike… Planiramo do kraja godine nabaviti još jednu autocisternu jer smo došli do zaključka da ćemo, s obzirom na širenje Velike Gorice, morati biti još bolje opremljeni. Strateški ćemo opremu rasporediti po društvima.” Dodaje i kako uz više opreme privlače i veći broj dobrovoljnih vatrogasaca, mladeži i djece.

U kulturno umjetničkim društvima Velike Gorice je preko 1500 aktivnih članova svih uzrasta, a osjetno je i povećanje broja mladih članova. Tu je i 17 aktivnih udruga koje su rezultat dobrog pristupa.

U ime Zajednice kulturno-umjetničkih društava Velike Gorice obratio se predsjednik Vladimir Štarkelj: “Kulturno umjetnički materijalizam na području grada je dobrostojeći jer Grad već godinama razumije svu našu problematiku, a upravo to razvija civilno društvo našeg grada. U tim društvima djeca stječu naobrazbu, upoznaju se s poviješću Turopolja i suvremenom poviješću. Imamo društvo koje se bavi suvremenim plesom, a od prošle godine imamo i tri nove članice u Zajednici. Širimo se i cilj nam je da bude što više kvalitetnih društava jer na taj način dajemo dušu ovom gradu.” Spomenuo se i kako članice Zajednice promoviraju Turopolje, naš kraj i vrijednosti po cijelom svijetu.