Home Gospodarstvo Krenula eutanazija ptica, Ministarstvo proglasilo karantenu

Krenula eutanazija ptica, Ministarstvo proglasilo karantenu

PODIJELITE
Foto: Pixabay

Na širem području regije stupile su na snagu posebne biosigurnosne mjere. Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je držanje peradi na otvorenom na području cijele Hrvatske. Stanje je ozbiljno. Ministarstvo je potvrdilo da je virus vjerojatno došao s divljim pticama. Karantena je proglašena u krugu od 10 kilometara. Eutanazija ptica, prenosi Jutarnji riječi Damira Agičića, obavljat će se dislokacijom vratnog kralješka. Ta je metoda zakonski propisana u ovakvim slučajevima. Na terenu je 65 tehničara.

– U blizini ovog područja napravljena je kontrola na još 50-ak drugih OPG-ova, na još 15-ak će se provesti eutanazija peradi na oko daljih 500 kljunova, nakon što se na ovoj farmi eutanazira oko tisuću kljunova. Također je napravljena i karantena u krugu 10 kilometara dok ne prođe opasnost na cijelom području”, kazao je ministar za Jutarnji list.

Opsadno stanje još uvijek traje u Sopu Bukevskom. Naseljima u krugu od tri kilometra dozvoljeno je prići samo mještanima i nadležnom osoblju. Na širem području popisano je 2600 kljunova peradi. Sukladno ranije donesenoj odluci sva će proizvedena jaja biti neškodljivo uništena, a ona kroz protekla tri tjedna prodana bit će pronađena po izdanim računima. Sva će perad biti eutanazirana.

Iz Ministarstva navode da se vlasnik farme i valionice “Radina” uzorno ponio prijavivši Centru za peradarstvo povećanu smrtnost pataka. Čim je u petak uvečer laboratorij donio rezultate analize, sanitarci su krenuli na teren.

Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

Podsjećamo, nije zabilježen slučaj prijenosa virusa ptičje gripe H5N8 na čovjeka. Pazite na ptice. Simptomi su ptičje gripe potištenost, nakostriješenost perja, pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, disanje na otvoreni kljun, edem glave i vrata, točkasta krvarenja po sluznicama, potkožna krvarenja u perjem nepokrivenim područjima nogu i živčane smetnje: grčevi, kretanje u krug, paraliza.