Home Izdvojeno Kreativan, radišan i inspirativan: Upoznajte mladog Matiju Popovčića i njegov umjetnički rad

Kreativan, radišan i inspirativan: Upoznajte mladog Matiju Popovčića i njegov umjetnički rad

Matija ima 20 godina, bavi se crtanjem i kiparstvom, a kroz sve to izražava svoje osjećaje s ciljem oplemenjivanja zajedničke kolektivne svijesti. Zapamtite njegovo ime, sigurno ćete ga još čuti

PODIJELITE

Da je Velika Gorica grad mladih i perspektivnih ljudi dokazao nam je i mladi umjetnik, kipar i crtač Matija Popovčić. Crtanje, kiparstvo i slikarstvo njegovi su načini izražavanja, a radovi koje stvara u potpunosti su nas oduševili. Matija živi u Velikoj Gorici, završio je Srednju školu za umjetnost i dizajn i trenutno se školuje na Akademiji likovnih umjetnosti. Ima samo 20 godina, a crtao je, kako kaže, od kada zna za sebe.

Ponajviše sam počeo crtati u sedmom razredu pa se s vremenom razvio sve veći afinitet za to. Kasnije sam shvatio da je to ono čime se želim baviti u životu”, govori i dodaje da je upravo zbog crtanja odlučio odabrati Primijenjenu srednju školu. Priznaje i da nije bio previše radišan u početku, no onda se prebacio na kiparstvu gdje je počeo s modeliranjem i mnogo više umjetničkog rada.

“Umjetnost je najbliže magiji”

Trenutno se bavi realističnom tradicionalnom figurativnom umjetnošću, a inspiraciju traži na internetu od raznih umjetnika iz 19. stoljeća koje voli pratiti. “Pratim i suvremene umjetnike koji stvaraju danas, ali rade tradicionalno s elementima današnjice. Najviše uživam u portretima i ljudskim figurama. Osjećaj koji dobiješ kada modeliraš iz gline, iz blata, kada stvoriš ljudski lik i vjerno ga prikažeš, magičan je. To je možda najbliže magiji što mogu napraviti. Ispunjava me u potpunosti.”, govori nam Matija o osjećaju koji mu stvara umjetnost.

Da inspiracija može biti sve što možemo zamisliti, dokazuje to da su Matiji teški snovi i loše emocije nerijetko bili inspiracija. “Slike i crteži su mi medij za izražavanje. Kroz slike sam smanjivao teret na svojoj psihi i tako bih izbacio ono što me mučilo.”

Nada se otvaranju izložbe

Iako trenutno studira u Zagrebu, u planu mu je daljnje školovanje i to u Firenci na privatnoj Akademiji umjetnosti u koju je uspio upasti, no trenutno nema financijska sredstva kojima bi si to omogućio. “Privilegija koju mi kao umjetnici imamo je internet i time imamo veliko tržište pred nama. Hoću li ostati bez posla, vjerojatno neću ako se znam snaći. Samo trebam razviti poslovni mentalitet što mi trenutno nedostaje, kao i doza asertivnosti, a to trenutno nemam.”, govori sa smiješkom i velikom nadom da će to doći s vremenom.

Matija je do sada pokušao izlagati na izložbama, no kako još nije afirmirani umjetnik, tu priliku još nije dobio u Hrvatskoj niti Velikoj Gorici. Međutim, u Londonu su bile izložene fotografije njegove skulpture naziva “Agonija” te ekspresionističkog crteža “Odar“. Vjeruje da bi uskoro mogao imati dovoljno kvalitetnih radova, doduše po njegovim kriterijima, da otvori samostalnu izložbu.

Njegovi afiniteti i inspiracija rastu iz dana u dan, kao i kvaliteta njegova rada. A dok netko ima plemenit cilj kroz ono čime se bavi, ne možemo drugo nego mu poželjeti najviše sreće. “Kiparstvo je medij koji sam ja izabrao kao sredstvo za prenošenje svojih osjećaja. Oduvijek sam želio pomoći ljudima, svijetu, to mi je u prirodi. Tako želim oplemeniti našu kolektivnu svijest.”, za kraj našeg razgovora govori Matija čijoj se izložbi uskoro nadamo.