Home Izdvojeno Korisnici Društvenog centra Novo Čiče: Kulturnu tradiciju možemo očuvati i online

Korisnici Društvenog centra Novo Čiče: Kulturnu tradiciju možemo očuvati i online

Drugi mjesec zaredom, KUD „ČIČE“ u sklopu EU projekta provodi online radionice veza, radionice folklornog plesa,  tamburaške radionice i radionice folklornog pjevanja

PODIJELITE
Foto: Društveni centar Novo Čiče

„Društveni centar Novo Čiče“ projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kojeg KUD Čiče provodi u partnerstvu s Udrugom Zamisli i Gradom Velika Gorica. S obzirom na epidemiološke mjere i Društveni centar Novo Čiče trebao je osmisliti način provođenja radionica u skladu sa spomenutim mjerama.

Iz tog razloga, već drugi mjesec zaredom, Kulturno umjetničko društvo „ČIČE“ Novo Čiče u sklopu spomenutog projekta provodi online radionice veza, radionice folklornog plesa,  tamburaške radionice i radionice folklornog pjevanja.

– Na samom početku provedbe radionica putem interneta, bili smo čak malo i skeptični oko toga hoće li radionice funkcionirati onako kako smo ih zamislili i predvidjeli programom rada. Ali kako vrijeme prolazi, vidimo da se voditelji sve bolje snalaze, polaznici su sve zadovoljniji, odaziv je dobar i uspjeli smo sve radionice dići na nivo kojim smo stvarno zadovoljni. Ipak, iako uspješno provodimo velik dio radionica kako smo i planirali, jedva čekamo da stožer popusti mjere i da krenemo s provedbom svih radionica uživo – kažu koordinatori Društvenog centra Novo Čiče o ovom novom iskustvu.

Budući da se radionice provode putem aplikacije ZOOM, na pitanje je li sudionicima bio problem snaći se na novoj online platformi i jesu li imali tehničkih poteškoća, slažu se da rad u ZOOM-u nije kompliciran.

-S obzirom na to da je internetska veza u Novom Čiču nešto slabija nego u centru Velike Gorice, ponekad nam se zna malo zamrznuti slika, ali veza je ipak dovoljno dobra da sve uspijemo pohvatati – kaže Maja Vajda koja je polaznica plesne skupine starijih osoba.

Ivančica Zetković, polaznica radionica vezenja, dodaje da nema problema u pristupu na radionice jer ima pomoć djece koja svakodnevno koriste moderne tehnologije u obrazovanju i komunikaciji s prijateljima. Jedino što joj je bilo potrebno je pametni telefon i pristup internetu.

Radionice online ili uživo?

Ana Azinović, članica folklorno plesne skupine mlađih članova društva naglašava da je vrijeme provedeno u prostoru s ljudima, za nju, uvijek dragocjenije od onoga provedenog pred kakvim ekranom.

-Probe provedene preko ZOOM-a, makar i  s visokom kvalitetom, ne mogu prednjačiti probama u kojima osjetimo stisak nečije ruke, prirodan ton glasa ili kakav titraj izazvan izvedbom nekog nam prikazanog koraka – dodaje Ana.

– Uživo se bolje sve vidi i voditelj može više pokazati, puno je jasnije nego kada su radionice preko ZOOM-a. Nije isto vidjeti nešto preko kamere i kada se to lijepo uživo vidi svaki detalj. Pogotovo u radionicama veza gdje je rad s rukama dosta precizan i detaljan – slaže se Ivančica, a takvo razmišljanje dijeli i Leonardo Pavić, potpredsjednik društva i član folklorno tamburaške sekcije koji smatra da je provođenje radionica uživo lakše i sam osjećaj o izvedbi je kvalitetniji jer je zvuk uživo bolji.

– Tamburaši se mogu bolje uskladiti. S druge strane, na online radionicama se može lakše uočiti greška kod pojedinog tamburaša i time se dobiva bolja izvedba u tehničkom smislu. Dakle nema švercanja kad svatko svira sam. Dodatna prednost online radionica je sigurnost jer na taj način sprječavamo širenje virusa – nadodaje Pavić

Svaki način komunikacije ima neke svoje prednosti i mane, a tako je i s provedbom radionica online.

– Dok sudjelovanje u probama u prostoru KUD-a pruža veću kvalitetu izvedbe i jaču povezanost svih članova, sudjelovanje u probama preko platforme ZOOM-a omogućava uštedu vremena koje bismo kao sudionici „potratili“ u dolasku do prostora KUD-a. Uz to, kako živimo u dobu u kojemu je izbjegavanje bliskog kontakta u društvu promatrano kao obveza, prijenos proba ZOOM-om omogućava izvršavanje te obveze od nas kao članova Društva – objašnjava Ana Azinović.

– U svakom slučaju više mi se sviđa kada smo fizički prisutni na probama, ali s jedne strane, mislim da ni ovaj način provođenja proba nije loš, jer voditeljica može kod svake osobe pojedinačno vidjeti gdje griješi. Na ovaj način svejedno može dobro uvježbati korake i pjesmu. U svakom slučaju mi je drago da barem ovako provodimo probe, jer je bolje je ovako nego da se probe nikako ne održavaju. Dodatna prednost je što nam sad voditeljica plesa često snimi korak i podjeli ga s nam u grupu. Na taj način možemo ga sami doma više puta vježbati, a tako i voditeljica ima više energije da se posveti novim plesovima koje će može prenesti na nas – kaže Maja Vajda, članica folklorno pjevačke skupine

„Online“ očuvanje tradicije

Ako je čovjek zainteresiran i ima ljubavi prema tome što radi, kako naglašava Ivančica, čuva se tradicija, pa i na ovaj, pomalo drugačiji način.

Tradiciju ne predstavlja pravilno izvođenje koraka i pjevanje određena napjeva već zajedničko i složno izvođenje određenih pokreta i glasova. Na ovaj se način održati međusobna sloga pa i kondicija članova kako bi, kada za to dođe vrijeme, svi članovi bili u mogućnosti i dalje shvaćati važnosti očuvanja ali i važnost prenošenja tradicije na nove generacije – kaže Ana.

Leonardo smatra da, iako je možda, na ovaj način, teže učiti nešto novo, uz volju i trud, nije nemoguće.

– Ako si nešto naučio to se može uvježbavati što će biti jako bitno za kasnije kada ćemo drugim ljudima prezentirati svoje izvedbe i na taj način promicati značaj folklora. Mi sve već znamo kako se svira i nećemo samo tako izgubiti ljubav prema tamburi, plesu i prema folkloru – nadodaje.

– Druženje prije i nakon proba jako bitno jer utječe na atmosferu u društvu i na probama. Svi skupa jedva čekamo da se mjere malo popuste i da opet počnemo svirati uživo – zaključuju.