Home Izdvojeno Koliko znate o dvorcu Lukavcu, jedinom turopoljskom dvorcu?

Koliko znate o dvorcu Lukavcu, jedinom turopoljskom dvorcu?

PODIJELITE

KUD Stari grad Lukavec sutra će održati u crkvi Majke Božje Fatimske u Lukavcu  Adventsko božićni koncert koji se tradicionalno održava u spomen na preminulog člana KUD-a Danijela Cvetkovića. Sveta misa tijekom koje će biti posvećena i nova zastava društva počinje u 19 sati, a potom slijedi koncert u 19.20 sati.

Podsjetimo kako je KUD Stari grad Lukavec prije dva tjedna proslavio 15 godina rada. KUD je osnovan 2000. godine i okuplja 90 aktivnih članova u raznim sekcijama – dvije dječje plesačke, dvije dječje tamburaške, jednoj odrasloj plesačkoj, vokalnoj i tamburaškoj sekciji. Svoj rad prezentira diljem Hrvatske, s nastupima u brojnim velikim gradovima naše zemlje. Prva postava KUD-a ima osam koreografija s kojima se može predstaviti u raznim prilikama, a vokalna sekcija u svom opusu ima 20-ak glazbenih brojeva, koje može izvesti samostalno u bilo koje vrijeme.

KUD Lukavec i gosti - 15 godina (220)

LUKAVEC – JEDINI TUROPOLJSKI DVORAC

Krenemo li putem jugozapadno od Velike Gorice kroz Donju Lomnicu preko korita oteretnog kanala Sava-Odra, na cesti prema Lukavcu dočekat će nas prekrasan stari dvorac Lukavec. Jedini turopoljski dvorac svojim čarobnim izgledom privlači poglede i budi maštu. Stoga ne čudi što su o njemu u svojim povijesnim djelima pisali August Šenoa i Marija Jurić Zagorka.

Lukavec Dario Drvodelić (12)

Dvorac Lukavec prvotno je izgrađen od drveta i to davnih godina kada su započele provale Turaka u ove krajeve. Sagrađen je uz potok Lukavec u naselju Lukavec, čije ime dolazi od naziva ‘Luka’ – zemlja uz vodu. Ne zna se točna godina gradnje dvorca, ali zapisano je da je građen između 1474. i 1479. godine. Turopoljci su se bojali za svoje vrijednosti, a to su većinom bili vlasnički spisi i povelje te razne odredbe važne za ovaj kraj, spremljene u arhivu unutar dvorca. Kako bi bili još sigurniji, za pomoć su zamolili medvedgradskog gospodara Ivana Tuza. On je, na sreću Turopoljaca, poslao svoje vojnike u dvorac Lukavec. Međutim, oni iz tog dvorca nisu nikad izašli te su ga prisvojili u ime Ivana Tuza, odnosno kralja pod čijom je vlasti on bio.

Nakon Ivana Tuza, dvorac je mijenjao vlasnike, ali dugo se nije vratio u Turopoljske ruke. Njime su vladali razni banski i kraljevski veleposlanici, od kojih je posljednji bio Nikola Zrinski za čijeg su vladanja Turopoljci doživjeli veće strahote nego od Turaka. Često su vojnici Zrinskih i ostalih velikaša upadali u turopoljska sela, pljačkali i uništavali imanja, pobirali urod i uzimali hranu te ostavljali seljake gole i bose. Turopoljci su se redovito na to žalili kralju, ali bez nekog većeg uspjeha. Tako je bilo sve do 1553. godine kada kralj Ferdinand I. napokon odlučuje u korist Turopoljaca i nalaže Zrinskom da dvorac preda Turopoljcima, a Turopoljce zauvijek ostavi na miru.

Lukavec Dario Drvodelić (21)

Zrinski je dvorac predao 12. studenog 1553. godine. Iz nepoznatog razloga dvorac je već 1556. godine bio potpuno razrušen. No, Turopoljci se nisu predali te su ga 1576. godine ponovno sagradili od drveta, ali na drugoj lokaciji. Kako se Turopoljci nisu mogli najbolje brinuti o dvorcu, kralj Rudolf II. je godine 1587. darovao dvorac koji je ponovno bio u ruševnom stanju. Tako su vlasnici dvorca postale obitelji Slatinski i Had, a Slatinski su svoje vlasništvo kasnije prepustili obitelji Had. Ponovno je počela obnova dvorca, a 1613. godine na svetu Luciju održano je prvo turopoljsko spravišće u dvorcu Lukavec. Na spravišću su Turopoljci dokazali da obitelj Had ima pravo na zemljište i temelje starog dvorca, a da je novi izgrađen na općinskoj zemlji te je tako od tog dana dvorac Lukavec u vlasništvu općine.

U današnjem zidanom obliku dvorac je sagrađen u 18. stoljeću. Izgled dvorca nije previše mijenjan od izgradnje. Pravokutnog je oblika sa četiri pravokutne kule. U prizemlju je veliko dvorište i u njemu bunar za čiju se gradnju dovozio kamen iz rijeke Save. Na katu su bile dvorane za spravišća i sobe za plemiće, a u prizemlju su bile staje, odaje za sluge, te zatvori. U najmanjem zatvoru, desno od ulaza u dvorac, držali su se najopasniji kriminalci i ubojice. U drugom zatvoru, lijevo od ulaza, zatvarani su bili ‘obični’ lopovi i vještice ‘coprnice’, koje su bile osuđene na smrt i spaljivane na lomači. U hodniku na katu sagrađena je kapelica svete Lucije u kojoj su se održavale mise za vrijeme posebnih Lucijskih spravišća. Danas je, nažalost, od kapelice ostao samo mali oltar i nekoliko dijelova freske na zidu i stropu. Tijekom 19. i 20. stoljeća dvorac je bio u lošem stanju, sve do obnove Plemenite opčine turopoljske 1991. godine.

Lukavec Dario Drvodelić (23)

Rekonstrukcija dvorca i danas je u tijeku, a problem za ostvarenje punog potencijala dvorca su neki neriješeni imovinski odnosi i nedostatak novčanih sredstava za tako veliki projekt. Iako projekt dvorca nije završen u onom obliku u kojem se to želi, on se povremeno koristi za razne manifestacije. Najpoznatije od njih su Turopoljsko Jurjevo krajem travnja i Legendfest krajem svibnja, a u dvorcu se 13. prosinca na Dan grada Velike Gorice održavaju i tradicionalna Lucijska spravišća Plemenite opčine turopoljske. Zasad ostaje samo nada da će se potpuna obnova dvorca završiti uskoro te da će se idejni projekt oživljavanja dvorca i svakodnevne upotrebe u turističke svrhe završiti uz pomoć sredstava iz europskih fondova.

[print_gllr id=36484]