Home Izdvojeno Kockar postaje pljačkaš, a taj put je prošao i Jura Burek koji...

Kockar postaje pljačkaš, a taj put je prošao i Jura Burek koji danas pomaže drugima

PODIJELITE

Među nama su mnogi građani ovisni o kocki i s tom činjenicom trebamo se suočiti, čulo se na tribini organiziranoj na tu temu. Od ovisnosti se uspio izvući Jure Grlić, predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti o kockanju ‘Vrijeme je da se krene’, inače u Gorici poznat kao Jure Burek.

– Spoznao sam da je ovisnost o kocki identična ovisnosti o teškim narkoticima. Završio sam u zatvoru nakon što sam počinio kriminalna djela. To je uzrokovala ovisnost o kocki. Zarekao sam se da ću nakon izlaska iz zatvora jedan dio svog života posvetiti borbi protiv takve ovisnosti i biti sretan ako uspijem nekome pomoći – rekao je Grlić.

EPIDEMIJA OVISNOSTI O KOCKI

zoran zoričić

Liječnici upozoravaju kako se posljednjih nekoliko godina pojavila prava epidemija ovisnosti o kockanju.

– Kroz patnju obitelji, veliki broj zapuštenih studija i poslova, kroz svijet kamatarenja i možemo reći štetu koja je neprocjenjiva – istaknuo je prof.dr. Zoran Zoričić, pročelnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC-a Sestara Milosrdnica.

Kockanje predstavlja ozbiljan društveni problem jer ovisnost o njemu nerijetko razara čitave obitelji.

– To su problemi koji ruše temeljne jedinice društva, obitelji i međuljudske odnose. Naravno da tu dolazi i do kriminaliteta – kazao je gradonačelnik Dražen Barišić.

barišić

aaO patološkom kockanju ovisno je sve više mladih ljudi, koji pritom postaju i pravi kriminalci.

– Sociopatologija je sve izraženija kroz forenzični značaj, kroz sitne provale, prevare, sve ono što na ulici možemo vidjeti kao posljedicu ovisnosti o kockanju – poručio je prof. Zoričić.

– Društvo je toliko zaraženo s tim problemom, a strukture koje su pozvane da se bave s njihovim rješavanjem čine malo ili gotovo ne čine ništa – dodao je Jure Grlić.

skup

aaU poslu s igrama na sreću u Hrvatskoj se okreće 10-ak milijardi kuna. Država je od tih igara u prošloj godini uprihodila 800 milijuna kuna. 50 posto tog novca odlazi na razvoj sporta, kulture, a na liječenje ovisnika samo 5 posto.

Prof. Zoričić ističe kako bi maloljetnim osobama radi prevencije ovisnosti trebalo zabraniti sudjelovanje u igrama na sreću.