Home Vijesti Kobase, špek i vino na Posavskoj kobasijadi. Nema sira jer nema ni...

Kobase, špek i vino na Posavskoj kobasijadi. Nema sira jer nema ni kravica!

PODIJELITE

Posavska kobasijada vratila se u velikom stilu. Nakon dvije godine pauze posavci su nas podsjetili zašto tako volimo fine domaće proizvode jer sve je jučer na stolu mirisalo na “domaće”. Zazubice su rasle, a posjetitelji napikavali i uživali.

Kobase, šunka, špek, salama, nezaobilazna rakija ili vino i na kraju- gibanica. Na Posavsku su kobasijadu pristigla 82 uzorka za prste polizati, a ocjenjivački je sud bome imao težak zadatak.

“Jedino nismo ni ove godine imali sira. Morat ćemo tu kategoriju izbaciti. Nema više kravica, odnosno sve ih je manje”, govori nam predsjednica KUD-a Veleševec Nevenka Vučin koja se u organizaciju kobasijade dala zajedno s općinom Orle.

“Nismo znali što očekivati s obzirom na koronu, bojali smo se da će doći malo ljudi, pitali se hoće li uopće tko ostati na fešti, ali iznenadili smo se kad smo vidjeli koliko je mještana stiglo. Jako smo zadovoljni”, govori Nevenka te napominje kako će kobasijada ubuduće biti otvorena i za sve one izvan općine; za degustaciju ali i izlaganje.

A od 13 pristiglih uzoraka najboji špek je onaj Branimira Ujakovića, najbolju kobasu, od deset zaprimljenih uzoraka, pripremila je Nataša Kralj, najbolju šunku ima Mladen Vučin, a salamu Valentina Tačković.

U kulturno umjetničkom djelu programa, uz domaćine KUD-a Veleševec nastupila je i KUD Posavka iz Oborova.

ajbolju kobasicu, špek, šunku, salamu, gibanicu, rakiju te bijelo i crno vino,