Home Izdvojeno Književnik Milko Valent predstavio svoju 12. pjesničku zbirku ”Otvorena rosa”

Književnik Milko Valent predstavio svoju 12. pjesničku zbirku ”Otvorena rosa”

Radeći desetljećima na knjizi, Valent si je dao u zadatak da ona mora obuhvaćati sve nove, globalne pojave, no u pjesmama su prisutni i provokacija, simbolika, erotizam i urbane teme, a prisutna je i određena doza banalnosti svakodnevice.

PODIJELITE

Objavio je 32 knjige, od poezije, proze, kratkih i dugih priča, romane, drame, eseje, kritike. Ove godine proslavit će 70. rođendan i 50 godina pisanja, a u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, književnik Milko Valent sinoć je predstavio svoju najnoviju knjigu pjesama ”Otvorena rosa”. To je dvanaesta po redu Valentova pjesnička zbirka koja je nastajala puna četiri desetljeća.

– Ta knjiga je nastajala 41 godinu. Od početne ideje, do krajnjeg rezultata kojeg možemo vidjeti. Zadnjih nekoliko godina intenzivno. To je bio dugačak proces traženja. Ja sam proveo po 5-6 mjeseci tražeći pridjev za jedan stih, itd, itd. Na kraju, kada sam bio koliko toliko zadovoljan, jer umjetnik nikada nije posve zadovoljan, u jednom trenutku kaže ”sad je gotovo” i onda mora brzo predati izdavaču da se ne bi predomislio – rekao nam je Valent.Radeći desetljećima na knjizi, Valent si je dao u zadatak da ona mora obuhvaćati sve nove, globalne pojave, no u pjesmama su prisutni i provokacija, simbolika, erotizam i urbane teme, a prisutna je i određena doza banalnosti svakodnevice.

– Kako se život kretao i razvijao, došlo je do suvremenih tehnologija i društvenih mreža. Nisam mogao zanemariti taj dio, Facebook, koji je planetarni alat kojim se koristi sve više ljudi.A zašto baš naziv ”Otvorena rosa”. Autor nam je otkrio kako takva rosa ne jenjava, već je postojana i u podne na jakome suncu.

– Biti uvijek otvorena rosa, znači uvijek razmišljati, svakodnevno, o svojoj poziciji u svijetu, u svijetu kao takvom i raditi, što je moguće, poštenije svoj posao koji radiš.

Milko Valent rođen je 1948. godine u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Brojni njegovi tekstovi prevedeni su na trinaest jezika, a dobitnik je i brojnih književnih nagrada.