Home KNJIGA TJEDNA KNJIGA TJEDNA Žene triju pjesnika

KNJIGA TJEDNA Žene triju pjesnika

PODIJELITE

Ovotjedna književna preporuka dolazi iz Sjeverne Irske, a riječ je o romanu „Žene triju pjesnika“ autora Davida Parka. Ova iznimno zanimljiva knjiga objavljena je u nakladničkoj kući Disput, u cijenjenoj biblioteci Na tragu klasika, a u žanru biografske fikcije donosi nam životne priče supruga triju slavnih pjesnika –  Williama Blakea, Osipa Mandeljštama i izmišljenog sjevernoirskog pjesnika s kraja 20. stoljeća. Tri žene pripovijedaju iz vlastite perspektive o svojim životima sa slavnim pjesnicima, a njihove priče obuhvaćaju intimne ispovijesti, uspone i padove, strepnje i sumnje, požrtvovnost i kreativne eksplozije te se dotiču i povijesnih okolnosti u kojima su nastajala pjesnička djela njihovih kontroverznih muževa. Kroz priče triju žena pratimo i razvoj ljubavnih i općeljudskih odnosa – od prihvaćanja preko sumnje do svojevrsnog odbacivanja.

U prvoj priči Catherine Blake u potpunosti obožava svog supruga Williama i slijepo vjeruje u njegov talent dok ga zajednica smatra luđakom i poremećenom ličnosti. Nadežda Jakovlevna Mandeljštam u drugoj priči, uz teške materijalne prilike i društvenu izopćenost koju joj donosi brak s Osipom, i dalje vjeruje u vrijednost njegove poezije koju želi sačuvati pod svaku cijenu, no u nju se također uvlači i sumnja u vrijednost njihove intimne i bračne povezanosti. Istovremeno, Osip, iako cijenjen od strane umjetnika istomišljenika, postaje žrtvom staljinističkog terora i osuđen da život provede u izgnanstvu i zarobljeništvu. U trećoj priči pjesnik je zaista slavan i slavljen, a vole ga i prihvaćaju svi – osim njegove žene. U svojoj ispovijesti ona ogoljava složene odnose sa svojim mužem koji su doveli do gotovo potpunog odbacivanja supruga i njegova stvaralaštva.

Kroz ove tri priče možemo tako pratiti tri različita ljubavna odnosa, ali ako ih sagledamo kao cjelinu, stapaju se povijest jedinstvene ljubavne priče – od početnog zanosa, preko sumnje do krajnjeg odbacivanja – a svatko od nas može se pronaći barem u jednom dijelu ove priče.

David Park suvremeni je sjevernoirski pisac čiji je rani rad obilježen političkom situacijom u Sjevernoj Irskoj, a u posljednjih nekoliko godina piše kompleksniju, intimističku prozu. Prošle je godine u Zagrebu, u sklopu književnog sajma Zagreb Book Fest, predstavio upravo ovu, u nas tada friško izašlu knjigu. „Žene triju pjesnika“ objavljene su kod nas u već spomenutoj Disputovoj biblioteci Na tragu klasika u kojoj je već objavljen niz prijevoda suvremenih svjetskih književnica i književnika pa nećete pogriješiti ako posegnete za bilo kojom od knjiga iz ove biblioteke koju i inače toplo preporučujemo za čitateljsko istraživanje.

Autorica: Ivana Grubačević