Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Žena iz Isle Negre

KNJIGA TJEDNA Žena iz Isle Negre

PODIJELITE

Ovog četvrtka knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica u rubrici Knjiga tjedna predlažu knjigu “Žena iz Isle Negre”.

Ako volite fikciju utemeljenu na stvarnim događanjima, ne biste trebali zaobići odličan roman argentinske spisateljice Maríe Fasce o životu jednog od najpoznatijih pjesnika 20. stoljeća, Pablu Nerudi.

Autorica je uložila znatan trud u istraživanje arhivske građe i zapisanih biografskih podataka o čileanskom pjesniku, njegovim suprugama i boravcima u kući koju je dao sagraditi na čileanskoj obali. Neruda je kući nadjenuo ime Isla Negra. Iako u prijevodu sa španjolskoga to znači crni otok, radi se o kući uz obalu okruženoj crnim stijenama u kojoj je pjesnik provodio ljeta, ljubio žene i pisao nezaboravne ljubavne stihove. Koliko je to mjestašce obilježilo Nerudu svjedoči i činjenica da je tamo pokopan zajedno sa svojom trećom suprugom Matilde Urrutia, a turisti iz cijeloga svijeta još i danas obilaze kuću uređenu u morskom stilu, dekoriranu školjkama i brodićima, okupanu mirisom mora i mediteranskog raslinja.

Kako bi čitateljima približila intiman svijet Pabla Nerude, María Fasce ga prikazuje kroz oči dvanaestogodišnje djevojčice Elise koja u kuću Isla Negra useljava zajedno s majkom Raquel kako bi obavljale kućanske poslove i brinule o pjesniku i njegovoj drugoj supruzi, slikarici Deliji del Carril. Mlada i znatiželjna Elisa upoznaje svijet čileanskog visokog društva 50tih godina te opčinjena strastima koje pokreću umjetnike i sama poseže za knjigama i novim spoznajama. Koliko je Isla Negra utjecala na njezino sazrijevanje i oblikovala ju kao ženu Elisa će u potpunosti spoznati tek kada se, godinama kasnije, iz Pariza vrati na to idilično mjesto.

Na stranicama romana koji se teško ispušta iz ruku, María Fasce nam predstavlja naprasitog i genijalnog pjesnika, zavodnika koji je ostavio neizbrisive tragove u životima žena koje su ga okruživale. U intervjuima ju često pitaju odakle inspiracija za lik Elise, a ona odgovara: “Elisa Luna izmišljeni je lik, makar me novinari često pitaju za nju jer misle da je realna. Sviđa mi se ideja kuće Isla Negra kao poprišta ljubavi, seksa i formiranja ženstvenosti Elise. Ona gleda što se događa u toj kući, ondje, isprva potajno, čita knjige s Nerudine police… Mlada Elisa pored sebe ima tri žene – glamuroznu Deliju, zatim svoju majku, tihu i odanu Raquel, te vulgarnu Matildu. Elisa će se formirati gledajući ih i na koncu ona ima i svoju ljubavnu priču.”

Želite li i vi uroniti u čaroban svijet Isle Negre požurite u knjižnicu!

Autorica teksta: Anamarija Stepanić