Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Tessa Afshar: Mjesto tišine

KNJIGA TJEDNA Tessa Afshar: Mjesto tišine

Knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica ovog četvrtka u rubrici knjiga tjedna predlažu najnoviji roman američke autorice Tesse Afshar "Mjesto tišine".

PODIJELITE

U posljednje vrijeme među našim čitateljicama raste popularnost vjerski nadahnutih književnih djela, a među njima ističu se knjige američke autorice Tesse Afshar. Za ovotjednu Knjigu tjedna izabrali smo njezin najnoviji roman “Mjesto tišine”, ali priču o njemu možda bi bilo najbolje započeti Biserom u pijesku, autoričinim prvim u nas prevedenim djelom i knjigom kojom je započela niz romana u kojima oživljava starobiblijsko vrijeme. Kroz životnu priču glavne junakinje romana “Biser u pijesku”, Rahabe, autorica je opisala vlastito obraćenje na kršćanstvo. Naime, Tessa Afshar rođena je u Iranu, u muslimanskoj obitelji, školovana u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, te se tek u svojim dvadesetima preobratila na kršćanstvo. U svojim djelima donosi nam duboko promišljanje temelja vjere, koja u svojoj biti nije nužno povezana s određenom religijom i crkvom, već sredstvo koje nudi nadu, olakšava patnju, stvara optimizam i otvara nove životne mogućnosti. Kao kršćanka, svoje priče smješta u starozavjetno vrijeme, vrijeme kada je nova vjera značila nadu i prihvaćanje, pogotovo za one koji su bili obilježeni kao “drugačiji”.

Sličnom tematikom bavi se i roman “Mjesto tišine”. Eliana od svoje mladosti nosi teret krivnje radi smrti mlađeg brata. Oproštenje obitelji kojem se nadala nikako ne dolazi iako svojim marljivim radom u očevoj trgovini tkaninama i brigom za obitelj preuzima na sebe mnogo veću odgovornost nego što joj po tradicionalnoj dužnosti pripada. Nakon što stjecajem okolnosti preuzme sav obiteljski posao, svojim talentom postiže golem uspjeh u poslu i svim srcem se zaljubljuje u Etana, muškarca koji ju obožava. Ali tragedija kao da je suđena Eliani – krah njezinog dotadašnjeg života simboliziraju i raskinute zaruke s Etanom te neobična bolest za koju, čini se, nema lijeka, i koja ju izolira od svih ljudi i ostavlja bez ikog svoga. Eliana je na samom rubu da izgubi svaku nadu, no tada se pojavljuju glasine o čovjeku za kojega kažu da je sposoban samim svojim dodirom izliječiti svaku bolest…

U ovoj će se priči pronaći svi oni koji su drukčiji i koji trebaju prihvaćanje i utjehu. Jednako kao Eliana, shvatit će da je to moguće kad sretnu odgovarajuću osobu. Za vjernike ova će priča biti potvrda milosti i utjehe koju može pružiti vjera, te jedna od mogućih, a neispričanih priča o susretu s Isusom. U svakom slučaju, ova knjiga nudi svakome ponešto, a što će to biti za vas – pročitajte i odaberite sami.

Autorice teksta: Ivana Grubačević i Lidija Badanjak