Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Robert Bryndza: Žena u ledu/ Noćna grabežljivica/ Mutna voda

KNJIGA TJEDNA Robert Bryndza: Žena u ledu/ Noćna grabežljivica/ Mutna voda

Iako vrlo suvremeni, po atmosferi ih se može prispodobiti romanima Agathe Christie ili Conana Doylea

PODIJELITE

Engleski autor slovačkih korijena Robert Bryndza od prošle se godine, kada je kod nas objavljena prva u nizu knjiga o inspektorici Eriki Foster, roman „Žena u ledu“, svojim pisanjem uvukao pod kožu ljubitelja trilera. Ne sumnjamo da su odmah zatim posegnuli i za „Noćnom grabežljivicom“ i „Mutnom vodom“ i novim slučajevima kroz koje nas vodi Fosterova.

Treba napomenuti da je Bryndza započeo svoju karijeru kao autor chick-lita, a istražujući za potrebe tih romana dobro je upoznao žensku psihu, što je na najbolji mogući način upotrijebio pri kreiranju lika inspektorice Erike Foster. Iako vrlo vješto osmišljeni i napisani u maniri trilera, romani iz ovog serijala ipak se mogu smatrati klasičnim who-done-it krimićima, a iako vrlo suvremeni, po atmosferi lako ih se može prispodobiti i romanima Agathe Christie ili Conana Doylea. Okrutnost je ovdje prisutna, ali ne i eksplicitno prikazana, tako da ih mogu čitati i trileroljupci slabijeg želuca.

Iako ju proganja tragičan događaj iz prošlosti, kada je prilikom jedne istrage, moguće i svojom greškom, skrivila smrt svog istražiteljskog tima i vlastitog supruga, inspektorica Erika Foster i dalje je principijelna, visokomoralna, korektna osoba koja ne trpi nepravdu i ne želi držati jezik za zubima kada na nju naiđe u bilo kakvom obliku. Zbog takvog stava ne može se reći da je baš u milosti svojih nadređenih, a indirektno ju je stajao i promaknuća koje je itekako zaslužila. No dok gleda kako se drugi, manje zaslužni, uspinju na profesionalnoj hijerarhijskoj ljestvici, Erika ne miruje, i na svoj osebujan način u stanju je razriješiti svaki misterij koji joj dođe pod ruku, čak i pod cijenu da tako dovede u opasnost i vlastiti život.

Roman „Žena u ledu“ započinje pronalaskom mrtvog tijela mlade djevojke u jezeru jednog londonskog parka. Žrtva je prekrasna djevojka iz visokog društva čiji je savršen život samo kulisa čiju će pozadinu razotkriti inspektorica Foster. U „Noćnoj grabežljivici“ tijekom toplinskog vala jednog vrelog ljeta u Londonu tajanstveni serijski ubojica vreba žrtve među kojima naoko nema nikakve povezanosti, a čak će se i Erika ovaj put naći u samom srcu opasnosti. U „Mutnoj vodi“ u debelom mulju jednog jezera pronađena je veća količina droge, kao što su doušnici i dojavili, ali i u plastičnu vreću zamotane kosti davno nestale djevojčice… ovaj put Erika se hvata u koštac s duhovima prošlosti, ali onima koji ne žele da stari slučaj bude riješen.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali za čitanje ovog serijala kojeg nove nastavke i sami nestrpljivo očekujemo, a dok ne stignu, dosadašnje slučajeve inspektorice Foster potražite – a gdje drugdje, nego u knjižnici!