Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Nošeni valovima

KNJIGA TJEDNA Nošeni valovima

PODIJELITE

Ovog četvrtka knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica predstavljaju ljubavni roman.

Karen Gillece : Nošeni valovima

Ljubitelji lijepe književnosti zasigurno već znaju kakve bisere europske i svjetske književnosti nam u odličnim prijevodima donosi nakladnička kuća Disput u biblioteci Na tragu klasika, pod uredničkom palicom Irene Lukšić. Takav biser sa sjevera Europe jest i roman „Nošeni valovima“, koji je proslavio mladu irsku autoricu Karen Gillece (rođena u Dublinu 1974. godine) donijevši joj 2009. godine Nagradu Europske Unije za književnost.

Radnja prati mladu Laru koja se slomljena srca vraća u svoj dom na jugozapadnoj obali Irske i pokušava graditi svoj život iznova, iako joj se to svakim danom čini sve težim. Jer svakoga dana sve je više vremena prošlo od nestanka njezinog sina jedinca, za čiji pronalazak gotovo da je nestalo nade. Ali majčino srce nikada ne gubi nadu, i u sjećanju se neprekidno vraća na sretne dane provedene s ljubavnikom i sinom na ulicama kaotičnog brazilskog velegrada. Istovremeno se Lara u rodnome gradu suočava s ponovnim buđenjem davno zaboravljenih emocija i obnavljanjem poznanstva iz mladosti.Gillece vrlo vješto ispisuje ove likove i sve bure i nevere koje ih nemilosrdno šibaju. Nema sumnje da će i vas ponijeti ti valovi i potaknuti na razmišljanje o ljubavi, nevjeri, oprostu, utjesi, ali ponajprije nadi. Uživajte u čitanju!

Za kraj, kada govorimo o knjigama iz biblioteke Na tragu klasika, zanimljivo je da ih prate svojevrsni leksikoni urednice Irene Lukšić, pa tako hranu navedenu u knjigama možete pripremiti prema receptima iz „Blagovati na tragu klasika“, odredišta za putovanja pronaći u knjizi „Gradovi, sela, dvorci“, a isto tako, primjerice, proširiti znanje o glazbi kakvu sluša Lara u romanu uz pomoć knjige „Idoli i barabe”.Autorica teksta: Anamarija Stepanić