Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Miranda Cowley Heller: Palača od papira

KNJIGA TJEDNA Miranda Cowley Heller: Palača od papira

Mirisi i okusi ljeta gotovo se mogu osjetiti kako isparavaju iz stranica romana, izvlačeći one najljepše kao i one najmračnije tajne na svjetlo dana

PODIJELITE

Palača od papira ustvari je ime koje glavna junakinja Elle daje trošnim nastambama kampa na obali slatkovodnog jezera okruženog šumom u okolici Massachusettsa. To je ljetovalište točka ishodišta prijateljstva i ljubavi između nje i Jonasa, kojeg poznaje gotovo cijelog života ali tek se ovog ljeta, u dobi od 50 godina, njih dvoje prepuštaju strastima. Što ih je držalo razdvojenima dugi niz godina i kakva tragedija je bacila sjenu na njihovu ljubav otkriva se kroz više od 400 stranica ovog romana za kojeg vam jamčimo da ćete ga teško ispustiti iz ruku.

Radnja u sadašnjosti odvija se u samo 24 sata 1. kolovoza, vrućeg ljetnog dana u kojem Elle mora donijeti presudnu odluku hoće li napustiti dobro utabanu svakodnevicu s voljenim suprugom i djecom zbog mladenačke ljubavi. Paralelno se radnja vraća u prošlost, te nam poglavlje po poglavlje otkriva tajne ne samo Elle i Jonasa, već i njezine majke, supruga Petera i ostalih članova uže i šire obitelji.

Miranda Cowley Heller odrasla je u New Yorku. Radila je u uredništvu časopisa Cosmopolitan, a potom u HBO uredničkoj kući na serijama poput Sopranosa i Žice. „Palača od papira“ njezin je prvi objavljen romankoji je odmah osvojio čitatelje diljem svijeta. Reese Witherspoon odabrala ga je za svoj planetarno popularni čitateljski klub, opisujući ga kao ”vrlo emotivnu ljubavnu priču … otkrivanje tajni, laži i vrlo složenog ljubavnog trokuta”.

Sama spisateljica provela je mnoga ljeta na obalama Cape Coda i zahvaljujući toj činjenici iznimno vješto opisuje prirodno okruženje romana. Mirisi i okusi ljeta gotovo se mogu osjetiti kako isparavaju iz stranica romana, izvlačeći one najljepše kao i one najmračnije tajne na svjetlo dana.

”Stepenice potonu ispod mene s uzdahom, tada se ponovno vrate uz tihi škripavi zvuk koji sam čula već tisuću puta prije. Ovo mjesto – svaki šum, svaki odjek – mi je u kostima. Tiho krckanje borovih iglica ispod mojih bosih stopala, nalet jata bjelica, mošusno riblji miris mokra pijeska i vode iz jezera. Ova kuća, sagrađena od papira – tanki komadići usitnjenog kartona sprešani zajedno u nešto dovoljno snažno da izdrži protok vremena, teške, usamljene zime; uvijek na rubu da se pretvori u ruševinu, a opet još uvijek stoji, godinu za godinom, kad se vratimo. Ova kuća, ovo mjesto, zna sve moje tajne. I ja sam također u njenim kostima.”

Raspoloživost knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica provjerite OVDJE.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić