Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Maggie O’Farrell: Upute za toplinski val

KNJIGA TJEDNA Maggie O’Farrell: Upute za toplinski val

PODIJELITE

U jeku ovog prevrućeg prvog kolovoškog tjedna, kada se živa u termometrima diže visoko iznad pristojnih i čovjeku podnošljivih temperatura, i kad ništa bolje nije niti noću, preporučujemo vam da nesanicu uzrokovanu vrućinama prekratite jednim prigodnim knjiškim naslovom – romanom irske spisateljice Maggie O’Farrell „Upute za toplinski val“.

Godine 1976. nezapamćena je suša pogodila Ujedinjeno kraljevstvo, tolika da je čak izvanredno donesen Zakon o suši kojim se regulirala i ograničavala upotreba vode u kućanstvima i drugdje. U Londonu umirovljeni gospodin Robert Riordan odlazi na kiosk kupiti novine i ne vraća se. Bez objašnjenja ostavlja suprugu Grettu, a njihovo troje djece, najmlađa Aiofe, crna ovca u obitelji, pouzdana Monica i Michael Francis s brakom koji se raspada, sada već odrasli i svatko sa svojim vlastitim bremenom, ponovno se okupljaju u obiteljskoj kući pokušavajući otkriti gdje je nestao njihov otac. No to je tajna za koju niti ne slute da im je njihova majka ne može tako lako otkriti, a put do nje cijelu obitelj vodi na obale Irske, u Cork, gdje su kao djeca provodili ljeta i gdje ih čeka razrješenje jedne obiteljske tajne.

Maggie O’Farrell nagrađivana je irska spisateljica čiji su romani intrigantno štivo u kojem razotkriva složene obiteljske i ljubavne odnose, a pisani su s toplinom i pripovjedačkom vještinom svojstvenom gotovo svim autorima s njezinih rodnih zelenih obala. U romanu „Upute za toplinski val“ možda nećete pronaći prava rješenja kako se nositi s ovotjednim paklenim vrućinama, ali svakako predstavlja dobar izbor za čitanje u iščekivanju podnošljivijih temperatura – i naše sljedeće knjige tjedna!

autorica: Ivana Grubačević