Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Katedrala mora

KNJIGA TJEDNA Katedrala mora

PODIJELITE

Ovaj tjedan knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica u rubrici Knjiga tjedna predstavljaju roman “Katedrala mora”.

Stiže nova ljetna preporuka knjižničara Gradske knjižnice Velika Gorica u rubrici Knjiga tjedna: Katedrala mora, Ildefonsa Falconesa.

Prvijenac španjolskog pisca doživio je prijevode na više od 30 jezika, a hrvatskoj publici predstavljen je 2008. godine. Ako slučajno još uvijek niste progutali 650 stranica ovog povijesnog romana, učinite to ovoga ljeta! Ako ste „Katedralu mora“ već čitali, iskoristite ovaj podsjetnik na sjajan povijesni roman kao poziv da ga preporučite svojim prijateljima i ljubiteljima lijepe književnosti. Roman oživljava srednjovjekovnu Barcelonu, sav sjaj i tugu 14. stoljeća te znoj i suze stanovnika Barcelone koji su kamen po kamen gradili veličanstvenu katedralu gotičkog stila, Svete Marije od mora (Santa María del Mar). Izgradnju te impozantne građevine pratimo kroz oči dječaka Arnaua, sina odbjeglog roba Bernata. Život grada Barcelone i njenih stanovnika toga vremena obilježen je zalaskom feudalizma, usponom trgovaca i bankara, bitkom za vladavinom morskim prostranstvima, netrpeljivošću između kršćana, muslimana i Židova. Mladić Arnau odrasta u snažnog čovjeka, uspinje se na društvenoj ljestvici pokušavajući ostati dosljedan sebi i svojim načelima. Nezaobilazna je i velika ljubavna priča koja u vrtlogu događanja nailazi na brojne prepreke.

Ne otkrivajući vam više detalja o samoj radnji, napominjemo da, jednom započeta, ova knjiga ne dopušta da ju ostavite nepročitanu. A putovanje na koje vas vodi jedno je od onih koja se pamte.Autorica teksta: Anamarija Stepanić