Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA James Norbury: Veliki Panda i Sićušni Zmaj

KNJIGA TJEDNA James Norbury: Veliki Panda i Sićušni Zmaj

Prijateljstvo velikog i mudrog, ali pomalo lijenog pande i malo naivnog zmaja donosi mnoštvo mudrih izreka i rečenica stvorenih za promišljanje

PODIJELITE

Svi ljubitelji knjiga imaju onu jednu svoju knjigu kojoj se uvijek iznova vraćaju. To je knjiga koja im pruža ohrabrenje, vraća ih u djetinjstvo, daje im odgovore na bezbroj pitanja ili im jednostavno služi za zabavu. To je knjiga koju uvijek imaju negdje pored sebe. Knjiga Veliki Panda i Sićušni Zmaj Jamesa Norburya postat će „TA“ knjiga mnogima od nas.

Prijateljstvo velikog i mudrog, ali pomalo lijenog pande i malo naivnog zmaja donosi mnoštvo mudrih izreka i rečenica stvorenih za promišljanje.

Ovo stablo preživjelo je teška vremena“ reče Sićušni Zmaj.
„Da“, potvrdi Veliki Panda, „ali još je tu i dobilo je na snazi i ljepoti“.

Njihovo zajedničko putovanje proteže se kroz godišnja doba, počinje i završava u proljeće te, iako se oni često osjećaju izgubljenima, dovodi ih do prekrasnih otkrića. Uče kako živjeti ovdje i sad, kako se nositi s neizvjesnošću, kako pronaći snagu za prevladavanje svih teškoća koje im stoje na životnom putu.

Knjiga je, ustvari, zbirka prekrasnih ilustracija popraćenih tekstovima, a ta kombinacija uvijek iznova oduševljava. Citati iz knjige su tu da inspiriraju sve koji prolaze kroz teška razdoblja ili se bore sa svojim mentalnim zdravljem. Knjiga se može čitati kao priča – od prve do zadnje stranice, ali može se i nasumice otvarati i čitati bez nekog reda.

„Požuri“, zaciči Sićušni Zmaj,
„toliko nas toga čeka.“

„Rijeka ne žuri“, reče Veliki Panda,
„a bez obzira na mnoge prepreke,
uvijek stigne kamo je krenula.“

James Norbury nedavno je dao veliki intervju britanskom The Guardianu u kojem je istaknuo da je ideju za knjigu dobio volontirajući u udruzi „Samaritans“ te razgovoru s ljudima sklonim suicidalnim mislima. Nakon dvije godine volontiranja odlučio je u svojoj lokalnoj zajednici pokrenuti skupinu za podršku, međutim ta ideja je propala zbog epidemije koronavirusa. U međuvremenu se okrenuo budizmu i odlučio crtežima prenositi svoje ideje ohrabrenja. I sam se iznenadio velikom interesu koji su ti crteži pobudili. Budući da je sam autor često živio na granici siromaštva i bavio se različitim poslovima da preživi, ovu knjigu posvetio je svima koji se trenutno osjećaju izgubljeno.

„Što ako upoznam ljude kojima se ne sviđam ni ja
ni ono što radim“? upita Sićušni Zmaj.

„Moraš ići svojim putem“, reče Veliki Panda.
„Bolje izgubiti njih nego sebe.“

Veliki Panda i Sićušni Zmaj knjiga je koja će ispuniti srca čitatelja toplinom i ohrabrenjem. Baš poput Malog Princa, nosi u sebi duboke poruke koje mogu otopiti i najtvrđa srca, samo im to moramo dopustiti.

Knjiga je izašla u Stilus nakladi, a na hrvatski ju je preveo Slavko Sobin.

Pripremila: Morana Peranić