Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Irena Matijašević: Kao kiša

KNJIGA TJEDNA Irena Matijašević: Kao kiša

PODIJELITE

Irena Matijašević, književna urednica na Trećem programu Hrvatskog radija i svestrana mlada autorica, objavila je dosad dvije zbirke pjesama (”Naizgled” 2007. i ”Južne životinje” 2010.), poetsku dramu (”Danska H20” 2012.) i dva romana (”Crno pismo” 2015. i ”Kao kiša” 2017.). Upravo posljednji roman predlažemo našim čitateljima u prvim danima ljeta.

Nije nimalo jednostavno prenijeti emocije na papir, ali Ireni Matijašević to izuzetno dobro polazi za rukom. Posebice kada je riječ o emocijama koje je teško definirati, kao što protagonist navodi na samom početku romana: ”Zaista sam imao sve što odrastao čovjek može imati. Dom, obitelj, unosan posao. A ipak nisam imao nešto. Osjećao sam to ponekad, u naznakama, ali toga dana je bilo tako intenzivno. Kao da nisam znao reći što nedostaje u spremljenom jelu pa sam na brzinu zaključio da je to sol. Život mi je neslan, tako nekako sam mislio. Nedostaje mu arome. A što daje aromu?”

Irena Matijašević

Priča polazi od svakodnevne situacije, bijega iz ureda i ispijanja kave u kvartovskom kafiću, koja će na posve neočekivan način začiniti živote dvoje mladih ljudi u središtu Zagreba, dati im onu aromu za kojom tragaju. Njihovi razgovori, ali i obraćanja samome sebi, djelomično u dijaloškoj formi, a djelomično u dnevničkim zapisima, uvlače u intiman svijet romana, koji Ivica Prtenjača opisuje kao gradski roman o pobjedi nad usamljenošću i užitku u osamljivanju.

Poetična proza Irene Matijašević pravo je osvježenje na hrvatskoj književnoj sceni i uistinu osvježava kao ljetna kiša, ostavljajući pritom trag koji kiše neće tako lako isprati.

Autorica: Anamarija Stepanić