Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Geert Mak: Most

KNJIGA TJEDNA Geert Mak: Most

PODIJELITE

Naša ovotjedna preporuka nije neki od književnih noviteta – o njima se ionako dosta govori i piše u medijima – već jedan uvjetno rečeno „staritet“, knjižica objavljena 2013. u nakladi Jesenski i Turk – „Most“ nizozemskog pisca Geerta Maka. Ako već niste, vrijeme je da se upoznate s ovom sitnom, ali izuzetno fascinantnom knjižicom koja pripovijeda o najpoznatijem istanbulskom mostu, mostu Galata koji se nalazi na međi dvaju kontinenata, na spoju istoka i zapada.

Čitajući ovaj maleni dragulj, saznat ćete ponešto o povijesti Istanbula i Osmanskog carstva, ali i o suvremenoj Turskoj, upoznat ćete galeriju likova koji nastanjuju most Galata, „grag u gradu“, od ribiča čije su udice svakodnevno ovješene preko ograde mosta, do prodavača čaja, dućandžija, trgovaca svime i svačime, šetača, konobara, ljudi koji će vam rado otvoriti svoja srca i ispričati svoje životne priče…

Saznat ćete i koliko Istanbul ima naziva za vjetar, o tome što za ženu u suvremenoj Turskoj znači nositi hidžab ili maramu, a što mini suknju, upoznat ćete svaki od ukupno pet do sada izgrađenih, uništenih i ponovno podignutih mostova Galata, od prvog izgrađenog sredinom 19. stoljeća, preko zlatnog doba mosta na prijelazu stoljeća kada su šetači preko mosta već nosili europsku odjeću umjesto tradicionalne i što je značilo početak modernizacije Turske, do najnovijeg, betonskog mosta, čije je „stanovnike“ autor kroz razgovore upoznavao i prenio nam u ovoj sjajnoj knjižici njihove šarolike priče.

Ova je knjiga pomalo putopis, pomalo historiografsko djelo, pomalo kulturološka studija, i vjerujemo da nećete požaliti ukoliko za kraj ljeta odaberete ovo književno putovanje u Istanbul.

Geert Ludzer Mak (1946) jedan je od najpopularnijih nizozemskih novinara i pisaca. Njegovo prvo djelo prevedeno na hrvatski jezik, historiografska knjiga „U Europi“, međunarodni je bestseler koji je autoru priskrbio prestižnu leipzišku književnu nagradu posvećenu razumijevanju u Europi i francuski Orden Legije časti.

autorica: Ivana Grubačević