Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Frode Grytten: ”Sobe uz more, sobe u gradu”

KNJIGA TJEDNA Frode Grytten: ”Sobe uz more, sobe u gradu”

PODIJELITE
Frode Grytten, foto: Hilde Unosen

Stigao nam je još jedan četvrtak i vrijeme je za novu književnu preporuku knjižničara
Gradske knjižnice Velika Gorica, ovoga puta odabir je pao na zbirku kratkih priča ”Sobe uz
more, sobe u gradu” Frode Gryttena.

Već ranije smo u naše preporuke uvrstili knjige objavljene u okviru biblioteke Europom u 30 knjiga, inicijative nakladničke kuće V.B.Z. koja nastoji predstaviti hrvatskim čitateljima ponajbolja literarna ostvarenja europskih autora. Jedna u navedenom nakladničkom nizu je i ova knjiga kao predstavnik Norveške i popularnog norveškog autora Frode Gryttena, nipošto nepoznatog hrvatskoj publici. Godine 1999. objavljen mu je roman ”Pjesma košnice”, zatim 2005. slijedi triler ”Medvjed koji teče”, 2013. roman ”Spali kuću”, a iz tiska upravo izlazi najnoviji roman ”Sutra je ponedjeljak”.

”Sobe uz more, sobe u gradu” neobična je zbirka deset priča koje u cjelinu povezuje činjenica da je svaka inspirirana jednom slikom američkog umjetnika Edwarda Hoppera. Nazivali su ga slikarom svakodnevice, a prizori ljudi u kafiću, hotelskoj sobi ili nekom drugom unutrašnjem, često skučenom, prostoru polazište su svake priče. Uživati u čitanju možemo zahvaljujući odličnom prijevodu našeg pisca Bekima Sejranovića.

Ima li bolje preporuke od one Bekima Sejranovića koji navodi kako je „glas kojim Grytten
pripovijeda neizbježno melankoličan, na trenutke čak i tjeskoban, ali ipak u svakoj od ”soba” on ostavlja dovoljno mjesta za nadu, ma koliko ona bila tanka”. Bilo da ljetujete uz more ili u gradu, ove priče neće vas razočarati ako ih odaberete za društvo.

autorica: Anamarija Stepanić