Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Emil Andreev: Staklena rijeka

KNJIGA TJEDNA Emil Andreev: Staklena rijeka

PODIJELITE

Ovog četvrtka knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica u rubrici Knjiga tjedna predlažu knjigu “Staklena rijeka”.

Ako već niste, predlažemo da svoje zabavno i poučno putovanje Europom u 30 knjiga započnete s bugarskim autorom Emilom Andreevim i romanom „Staklena rijeka“. Riječ je o jednom od prvih izdanja spomenutoj biblioteci nakladničke kuće V.B.Z. koja nas upoznaje sa suvremenim europskim hit autorima mlađe generacije.

Dakle, što očekivati od „Staklene rijeke“? Prije svega misterij, atmosferu tihe jeze koju pokreće niz neobičnih otkrića vezanih uz staru pravoslavnu crkvu u napuštenom bugarskom selu Gradištu. Slova N i D neobjašnjivo su uklesana u temelje crkve, a na vanjskim zidovima urezane su zagonetne kamene figure. Ljeto je, a crkvu upravo restaurira grupa bugarskih studenata. Tajanstvena događanja započinju dolaskom francuske diplomantice povijesti religija Helene Thibault koja istražuje tragove ranog bogumilstva.U roku od dva dana, koliko traje radnja romana, osim neobičnih događaja odvija se i drama među likovima, a međusobne napetosti, ali i ljubavne strasti, razriješit će se na nepredvidiv način.

Roman „Staklena rijeka“ jedan je od najprodavanijih romana u Bugarskoj uopće, a i dobitnik je nagrade čitatelja za najbolji bugarski roman 2005. godine. Prema njemu snimljen je istoimeni bugarski film 2010. godine.

Emil Andreev (1956.) autor je nekoliko romana, zbirki priča, dramskih djela i scenarija. Radio je i kao novinar i prevoditelj, a od 2001. bavi se isključivo pisanjem.
Autorica teksta: Ivana Grubačević