Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Dosegnuti sunce

KNJIGA TJEDNA Dosegnuti sunce

PODIJELITE

Pisana riječ informira, poučava i zabavlja, navodi na djelovanje. Popularan, nagrađivan ili nov, beletristički ili publicistički, u svakom slučaju kvalitetan, knjižničarke i knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica ovdje će svaki četvrtak predstaviti po jedan literarni naslov. Dragi čitatelji, predstavljamo vam rubriku KNJIGA TJEDNA.

Paula McLain: „Dosegnuti sunce
Roman „Dosegnuti sunce“ priča je o kolonijalnoj Keniji 20 – tih godina prošloga stoljeća i odrastanju Beryl Markham, pilotkinje koja je oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik. Doselivši s roditeljima iz Engleske kao četverogodišnja djevojčica, malena Beryl odrasta u afričkoj divljini, pod paskom plemena Kipsigi koje živi na zemlji njezina oca. Nekonvencionalno odgojena, ona izrasta u neustrašivu i odvažnu mladu ženu, koja ubrzo biva uvučena u društvene krugove tzv. Sretne doline, dekadentne, boemske zajednice europskih useljenika koji žive – ali i vole – prema vlastitim pravilima. Uskoro upoznaje karizmatičnog pilota Denysa Fincha Hattona koji će postati ljubav njezina života i odrediti joj sudbinu.dosegnutisunce-naslovnicaPrema riječima autorice „pisati fikciju o stvarnim osobama nalik je skakanju iz padobrana“, a pisati o fascinantnom životnom putu Beryl Markham za Paulu McLain bio je pravi izazov. Slobodan duh Beryl Markham oduševit će vas, a Kenija koju smo imali prilike upoznati i doživjeti kroz prizmu Karen Blixen u memoarskoj knjizi „Moja Afrika“ ovdje je još stvarnija i opipljivija.

Suparnica Karen Blixen u ljubavnom trokutu s fatalnim Hattonom, žena kojoj je i književnik Ernest Hemingway odao priznanje za njezino pisanje nakon izlaska njezinih memoara „West with the night“, žena koju su posvuda pratili skandali, glasine i nagađanja, a čiji je život ipak ostao zagonetka. Sfinga. Hvala Pauli McLain što nam je omogućila uvid u ovu fascinantnu i raskošnu životnu priču.

(Autorica: Ivana Grubačević)

McLain, Paula: Dosegnuti sunce
Znanje : Zagreb, 2016.